Un seism cu magnitudinea 6,1 a zguduit Filipinele. Pereții unui spital s-au crăpat

0
Publicat:

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în centrul Filipinelor în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore, informează AFP.

Cutremur puternic în Filipine FOTO earthquake.usgs.gov
Cutremur puternic în Filipine FOTO earthquake.usgs.gov

Seismul, puternic şi de mică adâncime, s-a produs în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la puţin timp după ora 2:00, joi (19:00 GMT, miercuri), a precizat USGS, citată de Agerpres.

Nu a existat nicio alertă de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 20 km, la o distanţă de 11 km de cel mai apropiat sat, potrivit aceleiaşi surse. Nu au existat rapoarte imediate privind răniţi sau pagube materiale.

S-au înregistrat peste 80 de replici

Agenţia seismologică din Filipine a declarat că a înregistrat peste 80 de replici seismice. Provincia Masbate are o populaţie de circa un milion de locuitori răspândiţi pe trei insule.

"Stâlpii de electricitate se mişcau, chiar şi maşinile parcate erau zguduite", a declarat Adonis Dilao, responsabilul pentru gestionarea dezastrelor la nivel de provincie. Pereţii unor clădiri din capitala provinciei, Masbate, s-au fisurat, în special cei ai spitalului principal din provincie, a declarat el presei locale, iar pacienţii au fost evacuaţi din unitate.

De asemenea, o parte din tavanul unei săli comune s-a prăbuşit. În Masbate, guvernul şi cursurile au fost suspendate joi pentru a permite verificarea siguranţei clădirilor. Pe insula Ticao, din aceeaşi provincie, locuitorii unei case au semnalat că un perete s-a prăbuşit, fără a exista răniţi, potrivit lui Consencino Reymundo, un responsabil local cu gestionarea dezastrelor.

„Am rămas fără electricitate, dar a fost restabilită două ore mai târziu", a adăugat el pentru AFP.

Cercul de Foc al Pacificului

Cutremurele sunt frecvente în Filipine, care se află pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă de activitate seismică şi vulcanică intensă.

Cele mai multe sunt prea slabe pentru a fi resimţite de oameni, dar au loc şi cutremure puternice şi distructive, fără a exista o tehnologie care să prevadă când şi unde vor lovi.În octombrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit oraşul montan Dolores din provincia nordică Abra.

Cutremurul s-a soldat cu mai mulţi răniţi, pagube şi pene de curent într-o mare parte din regiune. În iulie 2022, un cutremur cu magnitudinea 7, tot în această provincie muntoasă, s-a soldat cu moartea a 11 persoane şi rănirea altor câteva sute şi a provocat alunecări de teren şi crăpături în sol.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite