Dosarul nuclear iranian. AIEA: Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, cu mult peste limita autorizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armele nucleare folosesc uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 90%.  FOTO EPA-EFE
Armele nucleare folosesc uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 90%.  FOTO EPA-EFE

Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit, produs în ultimele luni, la 60%, cu mult peste limita autorizată, încălcând angajamentele asumate în temeiul acordului internaţional din 2015, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat marţi de AFP.

Potrivit estimărilor de la sfârşitul lunii august, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, adică cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg faţă de 2,4 kg în luna mai, în timp ce cel de 20% a crescut de la 62,8 kg până la 84,3 kg, conform Hotnews.

Armele nucleare folosesc uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 90%. 

În luna mai AIEA a raportat că Iranul foloseşte o cascadă de centrifuge pentru a îmbogăţi uraniu la un nivel de până la 60%. AIEA afirma la momentul respectiv că „doar ţările care fac bombe” îmbogăţesc uraniu la un asemenea nivel. 

Noul raport al agenţiei ONU afirmă acum că autorităţile de la Teheran folosesc o a doua cascadă în acelaşi scop. 

Mutarea Teheranului reprezintă cea mai nouă sfidare a restricţiilor impuse asupra programului său de cercetare nucleară prin acordul încheiat în 2015 cu marile puteri mondiale, care prevedea un nivel maxim de îmbogăţire a uraniului de 3,67%. 

Statele Unite şi ţările europene au avertizat că asemenea mutări ameninţă discuţiile privind revenirea la acordul nuclear iranian, denunţat de Washington în timpul administraţiei fostului preşedinte republican Donald Trump. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite