Diplomaţia rusă confirmă că Moscova livrează echipamente militare regimului de la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu a ascuns niciodată faptul că livrează echipamente militare regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care luptă împotriva rebelilor şi organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia Sputnik.

Tot mai multe voci susţin că Rusia pregăteşte o intervenţie militară împotriva Statului Islamic după ce fotografii cu tineri militari ruşi pozând în faţa unor monumente, pe străzi sau puncte militare din Siria au inundat internetul.

Sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut pentru agenţia RIA Novosti că armata siriană primeşte echipament şi ajutor logistic din partea Moscovei. Ba mai mult, Putin nu a exclus mobilizarea unor trupe ruseşti în războiul din Siria, dar a anunţat că această problemă nu se află încă pe agendă, potrivit agenţiei Interfax.

În acest context, Statele Unite s-au arătat deranjate. Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus Serghei Lavrov, pentru a exprima „îngrijorarea Statelor Unite“ faţă de un eventual angajament militar al Rusiei în Siria, a anunţat Departamentul de Stat.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, „Kerry i-a cerut informaţii lui Lavrov despre ajutorul oferit de Rusia Guvernului sirian“.

„Partea rusă nu a ascuns niciodată că livrează echipamente militare autorităţilor siriene pentru a lupta împotriva terorismului“, a spus Zaharova. Potrivit ei, Lavrov i-a confirmat lui Kerry că Moscova „continuă acest ajutor“ pentru regimul de la Damasc.

În ultimele săptămâni, consultări diplomatice s-au succedat în vederea găsirii unei ieşiri din criza din Siria. O întâlnire tripartită fără precedent a avut loc la începutul lunii august, la Doha, în Qatar, între şefii diplomaţiilor americană, rusă şi saudită. Miniştrii saudit şi iranian de Externe au fost primiţi, ulterior, la Moscova, la fel ca şi reprezentanţi ai foartei eterogenei opoziţii siriene - opozanţi în exil, opozanţi din interiorul ţării şi opozanţi toleraţi de regimul lui Bashar al Assad, unul dintre cei mai importanţi aliaţi din Orientul Mijlociu ai lui Vladimir Putin.

Rusia a amplasat din 2012 nave de război la Tartus, singura bază navală de care dispune în Marea Mediterană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite