Dezacord în Consiliul de Securitate al ONU asupra modului în care junta birmană să fie împinsă către pace în Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: EPA - caracter ilustrativ
Sursă foto: EPA - caracter ilustrativ

Consiliul de Securitate al ONU a eşuat să se înţeleagă asupra unei declaraţii prin care să îndemne Myanmarul să adopte măsuri în vederea unei soluţionări paşnice a crizei care continuă să zguduie ţara, potrivit unor diplomaţi, relatează AFP.

China şi Regatul Unit, iniţaitorul textului, s-au acuzat reciproc de eşecul acestor negocieri, care au avut loc vineri, în urma unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU pe tema dosarului birman.

Londra acuză Beijingul că cerea „prea mult”, ceea ce a condus la o abandonare a textului.

China susţine că vineri seara mai exista doar o „uşoară diferenţă” în vederea ajungerii la un acord, care „nu era imposibil de depăşit”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a misiunii chineze la ONU.

Textul iniţial propunea ca Consiliul de Securitate al ONU să-şi exprime îngrjorarea profundă faţă de „progrese limitate” în implementarea unui plan în cinci puncte stabilit în urmă cu peste un an de către Adunarea Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în vederea încheierii crizei şi care prevdea acţiuni în vederea concretozării acestei foi de drum.

China a propus să se folosească expresia progrese „lente” în loc de progrese „limitate”, precizează misiunea chineză.

„Formularea noastră era factuală şi mai puţin condescendentă” şi ”este cu adevărat păcat” că nu s-a ajuns la un acord, a declarat ea AFP.

Restul textului, pe care AFP scrie că l-a văzut, exprima îngrijorarea Consiliului de Securitate al ONU faţă de o continuare a violenţelor şi dificultăţilor umanitare din Myanmar.

În cursul reuniunii Consiliului, emisarul ASEAN pentru Myanmar, vicepremierul cambodgiei Sokhonn Prak, care este totodată şeful diplomaţiei, şi emisarul ONU pentru Myanmar Noeleen Heyzer au prezentat situaţia.

Potrivit unor diplomaţi, Noeleen Heyzer, numită în post în noiembre 2021, a primit o undă verde de principiu în vederea unei prime vizite în Myanmar, însă nu şi cu privire la desfăşurarea sejurului şi persoanelor cu care se poate întâlni.

ONU insistă ca ea să se întâlnească cu diverse părţi birmane şi nu doar cu junta aflată la putere.

Myanmarul se află în haos în urma unui puci, în februarie 2021.

Peste 1.700 de civili au fost ucişi, iar aproape 13.000 au fost arestaţi, potrivt Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţi Politici.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite