Deranj la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică este nevoită să-şi revizuiască procedurile de securitate după ce doi spioni ai ruşilor au intrat în posesia unor date secrete.

Responsabilii NATO au fost nevoiţi să revizuiască sistemele de securitate după deconspirarea, într-o singură săptămână, în Germania, a doi presupuşi spioni care lucrau pentru serviciie secrete ruse, informează site-ul rus Inopressa, citând cotidianul „The Times". Una dintre „cârtiţe", identificată drept Manfred K, în vârstă de 60 de ani, era angajat civil la baza aeriană a NATO de la Ramstein din vestul Germaniei.

Procuratura din oraşul german Karlsruhe a anunţat că angajatul NATO a fost arestat sub acuzaţia de obţinere a secretelor de stat cu intenţia de a le oferi unei alte persoane. Se crede că angajatul NATO ar fi transferat datele pe calculatorul personal.

Potrivit unor surse din sânul Alanţei, citate de „The Times", Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, fost KGB) i-ar fi oferit lui Manfred K aproape 9 milioane de euro dacă livra informaţii din categoria „top secret".  Potrivit anchetatorilor germani, bărbatul descărca informaţii confidenţiale despre planurile tactice ale operaţiunilor americane din întreaga lume, precum şi parolele secrete ale unor programe de calculator destinate numai comandamentului suprem al Alianţei Nord-Atlantice. Oficialii germani  din serviciile secrete susţin că Manfred K nu ar fi avut timp să transmită ruşilor date sensibile, dar ancheta continuă.

Daune „incomensurabile"

Cel de-al doilea  spion este un pilot de elicopter din Laupheim (Baden-Württemberg). El copia detalii ale operaţiunilor forţelor speciale germane în Afganistan, împreună cu parolele secrete. Acesta urma să predea şi o serie de fotografii făcute din satelit pe teritoriul inamic de serviciile de informaţii franceze unei jurnaliste care scrie o carte despre războiul împotriva terorismului.

Spre deosebire de Manfred K., pilotul  ar fi spiont pentru  FSB de mai mulţi ani şi că ar fi reuşit să le transmită multe informaţii, mai scrie „The Times", citat de Inopressa. Acesta ar fi acceptat să spioneze pentru Moscova fiindcă era nemulţumit de salariu şi, astfel, spera să-şi îmbunătăţească situaţia financiară.
Daunele pe care aceşti doi spioni le-ar fi adus Alianţei Nord-Atlantice au fost calificate de un oficial din cadrul serviciilor secrete germane  drept „incomensurabile".

Aproximativ 500 de oameni lucrează la baza NATO din Ramstein,  iar dintre aceştia, aproximativ 20 la sută sunt civili. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri