Declaraţiile controversate făcute de liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, de-a lungul celor opt ani de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al doilea mandat de preşedinte al lui Mahmoud Ahmadinejad se va încheia oficial la începutul lunii august, atunci când câştigătorul alegerilor de vineri, Hassan Rouhani, îşi va intra în atribuţii. Însă multe dintre afirmaţiile făcute de Ahmadinejad în ultimii opt ani vor rămâne în amintirea iranienilor şi a cetăţenilor din ţările vizate de comentariile sale acide.

„NBC News“ a întocmit un top al declaraţiilor memorabile făcute de Ahmadinejad.

Contestarea Holocaustului

Ahmadinejad a spus despre Holocaust că este un mit de fiecare dată când a avut ocazia, dar, în 2009, comentariile sale i-au determinat pe reprezentanţii mai multor naţiuni să părăsească  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

„Puterile occidentale au lansat mitul Holocaustului. Au minţit, au orchestrat un spectacol şi apoi i-au sprijinit pe evrei“, a spus el. 

Nu există homosexuali în Iran

După un discurs la Universitatea Columbia, în septembrie 2007, Ahmadinejad a fost de acord să răspundă la întrebări din mulţime. Când a fost întrebat de ce Iranul execută cetăţenii gay, el a răspuns că „în Iran nu avem homosexuali, ca în ţara dumneavoastră. Nu avem aşa ceva. În Iran nu avem acest fenomen. Nu ştiu cine ţi-a spus că avem aşa ceva“.

Israel vor fi eliminat

Ahmadinejad vorbeşte frecvent despre modul în care Israelul ar trebui să fie „şters de pe harta lumii“.

La o conferinţă din 2006 organizată în sprijinul palestinienilor, el a spus că „existenţa regimului sionist este echivalent cu o impunere a unei ameninţări fără sfârşit, astfel încât niciuna dintre naţiunile şi ţările islamice nu se pot simţi în siguranţă în faţa acestei ameninţări“. 

Americanii au creat HIV pentru a jefui naţiunile africane

Ahmadinejad s-a întrebat de ce ţările africane sunt afectate de atât de multe boli mortale. Concluzia lui?

„Este evident că ţările africane trebuie să fie jefuite de bogăţiile şi de resursele lor. În spatele dezvoltării acestor boli se află marile puteri, care pot astfel să-şi vândă medicamentele şi echipamentele medicale în ţările sărace“, este explicaţia actualului lider iranian. 

Motivele pentru 11 septembrie

În 2011, Ahmadinejad a declarat că „misteriosul incident de la 11 septembrie“ a fost folosit ca un precursor pentru războaiele din Afganistan şi Irak.

„Folosindu-se de reţeaua lor media imperialistă, care se află sub influenţa colonialismului, ameninţă cu sancţiuni şi acţiuni militare pe oricine pune sub semnul întrebării Holocaustul şi evenimentul 11 septembrie“, a declarat el la şedinţa Naţiunilor Unite.

Aproximativ 30 de membri ai ONU, printre care cei din Statele Unite, Uniunea Europeană, Noua Zeelandă, Australia, şi Somalia au plecat din cauza comentariilor sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite