UPDATE Alegeri în Iran: Hassan Rouhani este noul preşedinte, ales cu 50,7% din voturi. Cine este cel care l-a caracterizat pe Ahmadinejad drept "nesăbuit şi neglijent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hassan Rouhani, candidatul moderaţilor şi al reformatorilor, a devenit preşedintele Iranului, câştigând detaşat în faţa celorlaţi 6 contra-candidaţi, cu 50,7% din voturi.

UPDATE 19.00 Potrivit BBC, cifrele oficiale arat că Rouhani are 51% din voturile iranienilor. Cinci milioane de voturi au fost numărate până acum. Al doilea clasat este primarul din capitala Teheran, Mohammad Baqer Qalibaf, cu doar 17%. Dacă Rouhani va rămâne la acest procent, cei doi nu se vor întâlni într-un al doilea tur de scrutin.

Vot prelungit

Scrutinul a fost prelungit până la ora 23.00 ora locală, pentru a putea permite mai multor iranieni să se prezinte la urne. Potrivit presei din Iran, prezenţa la vot a fost de 80%.

Deşi analiştii au menţionat că toţi cei şase candidaţi sunt conservatori, Rouhani (64 de ani) este considerat un cleric moderat, cu mai multe mandate de parlamentar. De asemenea, el a fost negociator în discuţiile despre politica nucleară a Iranului.

Rouhani a primit sprijin înainte de alegeri după ce un alt candidat reformist, Mohammad Reza Aref s-a retras din cursă, la sfatul fostului preşedinte Mohammad Khatami.

Rouhani a trebuit să înfrunte  candidaţi puternici. Qalibaf a fost considerat un conservator pragmatic, iar Saeed Jalili, un negociator al politicii nucleare, este un apropiat al Ayatollahului Ali Khamenei.

Cine este Hassan Rouhani?

Rouhani, 64 de ani, a fost singurul cleric care a candidat la aceste alegeri. El a declarat că vrea să ducă Iranul pe o cale a moderaţiei şi a fost susţinut de reformiştii conduşi de fostul preşedinte Mohammad Khatami. De asemenea, a primit sprijinul unui alt fost preşedinte, Akbar Hashemi Rafsanjani.

Rouhani a atras foarte mulţi oameni în campania sa electorală, promiţând reforme, eliberarea prizonierilor politici, garantarea drepturilor civile şi revenirea la demnitatea naţiunii. În dezbaterile televizate el a vorbit despre subiecte tabu, cum ar fi disputa nucleară cu marile puteri, sancţiunile internaţionale, starea deprolabilă a economiei şi izolarea Iranului de comunitatea internaţională.

El a promit să refacă relaţiile diplomatice cu SUA, distruse din 1979, în momentul atacului asupra ambasadei americanilor din Teheran.

Rouhani l-a criticat deseori pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, pe care l-a caracterizat drept "neglijent, necalculat şi cu remarci pe care nu le gândeşte".

Rouhani vorbeşte fluent engleza, germana, franceza, rusa şi are un doctorat în drept la Universitatea din Glasgow.

Tensiuni la alegerile trecute

La ultimele alegeri iranienii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de posibila fraudă. Mahmud Ahmadinejad a câştigat, dar trei alţi candidaţi au acuzat aparatul de stat de fraudă majoră. Doi dintre contracandidaţii lui Ahmadinejad au devenit membri ai opoziţiei, Hussein Mousavi şi Mehdi Karroubi. Amândoi sunt în arest la domiciliu din februarie 2011, după ce au organizat o mişcare de susţinere a protestelor din primăvara arabă. Cei doi sunt în continuare în aceeaşi situaţie.

Înainte de aceste alegeri, atmosfera din Iran nu a fost una foarte bună. Nu au existat observatori străini, iar bănuielile de fraudă există. De asemenea, mai multe ziare reformiste au fost închise, iar accesul la internet a fost restricţionat.

Citiţi mai multe despre alegerile din Iran:

Alegeri în Iran: Operaţiunile de vot s-au încheiat, după o prelungire de câteva ore

Operaţiunile de vot în cadrul scrutinului prezidenţial din Iran s-au încheiat vineri seară, după o prelungire de cinci ore în capitala Teheran şi de patru ore în restul ţării deoarece la urne s-a prezentat mai multe persoane decât se aştepta, relatează Reuters şi AFP.

Iranienii îl aleg pe succesorul lui Ahmadinejad, pe fondul crizei nucleare şi economice

Scrutinul pentru alegerea preşedintelui iranian s-a deschis vineri la ora locală 08.00 (06.30 ora României), potrivit televiziunii publice, citate de AFP.

„The Telegraph“: Cine îl va înlocui pe Ahmadinejad după alegerile prezidenţiale de vineri?

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost mereu cel mai iubit bau-bau, dar este o persoană reală: inteligent, provocator, ciudat, ostil, dar încântător. Iubim să-l urâm, şi ne dăm seama de ce suporterii lui îl iubesc. Asta îl face puţin sinistru şi ne sperie, exact cum trebuie s-o facă un bau-bau bun.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite