De ce Japonia are peste 8 milioane de case abandonate. Cei care le cumpără la prețuri infime le transformă în locuințe de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia are peste opt milioane de case rurale ieftine abandonate pe care cumpărătorii le transformă în case de vis, conform Business Insider.

Japonia are milioane de case abandonate în mediul rural Arhivă Adevărul
Japonia are milioane de case abandonate în mediul rural Arhivă Adevărul

Și în Japonia au apărut „orașele fantomă“, unde casele se vând cu doar 23.000 de dolari, studiile vorbind de nu mai puțin de 8,5 milioane de akiya, sau case abandonate, în zonele rurale ale Japoniei, potrivit studiului privind locuințele și terenurile din 2018, cel mai recent înregistrat de această țară. Institutul de Cercetare Nomura, sau NRI, evaluează numărul mai aproape de 11 milioane. Institutul prezice că akiya ar putea depăși 30% din locuințele din Japonia până în 2033.

Pentru străinii care caută o schimbare de peisaj, akiya reprezintă o oportunitate de a fi proprietar de locuință în străinătate pe bani puțini. Unii străini au apelat chiar la akiya pentru a se îmbogăți, lansând afaceri de închiriere pe termen scurt.

Biroul din Singapore al Business Insider a relatat despre problema "orașelor fantomă" din Japonia în 2021. În centrul problemei, au descoperit ei, se află faptul că populația Japoniei a migrat în mod constant în orașe timp de câteva decenii, lăsând în urma ei o zonă rurală din ce în ce mai goală.

Casele au rămas abandonate întrucât japonezii preferă construcțiile noi în locul locuințelor de ocazie. Siguranța structurală este, de asemenea, o preocupare majoră: multe akiya au fost construite înainte de o modificare a Legii privind standardele de construcție din 1981, care a impus o mai bună rezistență la cutremure. În cele din urmă, cei mai mulți tineri pur și simplu nu doresc să locuiască la țară.

Guvernul japonez nu poate să demoleze aceste case întrucât legile japoneze privind drepturile de proprietate fac dificilă intervenția guvernului. Înainte de 2015, guvernul nu avea dreptul de a-i determina pe proprietarii de akiya să își administreze casele în mod corespunzător. De asemenea, este dificil să descoperi cine sunt proprietarii caselor care au fost lăsate de izbeliște pentru o perioadă lungă de timp.

Unii străini spun că renovarea unei akiya este mai accesibilă decât cumpărarea unei case în propria țară. Jaya Thursfield și soția sa, Chihiro, s-au mutat din Anglia în Japonia și au cumpărat o akiya în valoare de  30.000 de dolari  în 2019. Cei doi au investit 150.000 de dolari, dar totuși o consideră o opțiune mai accesibilă decât cumpărarea unei case în Londra.

Take Kurosawa și Joey Stockermans, care nu-și pot permite case în America de Nord, țara lor natală, au cumpărat o akiya într-un oraș din Kyushu pentru 42.000 de dolari în iunie 2023. Prietenii plănuiesc să o folosească ca reședință de vacanță și ca închiriere pe termen scurt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite