Japonia va transfera 37 milioane de euro într-un fond al NATO pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa, a promis duminică Ucrainei, în cursul unei vizite la Kiev, sprijin pentru a continua să se apere contra agresiunii ruse, transmite dpa. 

Ucraina va primi sprijin financiar de la Japonia FOTO EPA EFE
Ucraina va primi sprijin financiar de la Japonia FOTO EPA EFE

Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina, anunță Agerpres.

Aceşti bani vor fi dedicaţi apoi pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor fi folosiţi pentru sisteme de detectare de drone. Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi, de asemenea, s-a aliniat la sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Predecesorul lui Kamikawa, Yoshimasa Hayashi, şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au vizitat la rândul lor Ucraina pentru discuţii în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, Constituţia pacifistă nu permite Japoniei să livreze ea însăşi armamente Ucrainei, menţionează dpa.  

Câte miliarde de euro a primit Ucraina în 2023, ajutor internațional pentru a face față războiului

Ucraina a primit un sprijin financiar internațional substanțial în cursul anului 2023, marcând un efort continuu de a face față invaziei ruse și a susține cheltuielile necesare pentru protejarea țării, conform informațiilor furnizate, pe 27 decembrie 2023, de agenția de presă dpa.

Ministrul ucrainean al finanțelor, Serhii Marcenko, a declarat pentru Forbes că acest ajutor financiar a jucat un rol crucial în posibilitatea țării de a acoperi toate cheltuielile esențiale.

„Acest ajutor ne-a permis să finanțăm toate cheltuielile necesare”, a subliniat oficialul ucrainean.

Mai bine de 38 de miliarde de euro

Valoarea s-a ridicat la peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari)

Majoritatea fondurilor au fost direcționate către sectorul apărării, oferind susținere financiară pentru contracararea agresiunii Kremlinului. Cu toate acestea, o parte din aceste resurse au fost, de asemenea, alocate pentru a veni în ajutorul refugiaților interni, pentru a menține plațile de pensii și salariile de stat.

Despre situația financiară, ministrul Serhii Marcenko a precizat că anul 2023 a fost mai stabil decât precedentul, dar a subliniat că fiecare zi de conflict costă Ucraina aproximativ 120 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite