Cutremur în Nepal: autorităţile se aşteaptă la 10.000 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma cutremurului din Nepal, numărul morţilor ar putea urca la 10.000, a anunţat premierul nepalez, episodul „detronând” astfel tragedia din 1934, când un seism a cauzat moartea a 8.500 de oameni. Până acum, echipele de intervenţie au recuperat peste 5.000 de cadavre, însă mii de persoane rămân dispărute şi şansele de a fi găsite în viaţă scad cu fiecare minut.

Cutremur în Nepal: premierul se aşteaptă la 10.000 de morţi

Eforturile disperate de a găsi supravieţuitori printre dărămăturile rămase în urma cutremurului din Nepal de 7,8 pe Richter şi a zecilor de replici puternice produse de sâmbătă încoace au intrat în faza critică. Pe măsură ce ajutoarele internaţionale au început să sosească în Nepal, autorităţile avertizează că este prea târziu pentru miile de persoane declarate dispărute şi care, cel mai probabil, sunt moarte.

Premierul nepalez a transmis, marţi, că se aşteaptă ca bilanţul morţilor să depăşească 10.000, adică dublu faţă de cifrele oficiale anunţate până marţi seară. 

Cutremur în Nepal: peste opt milioane de persoane afectate

Însă criza umanitară după cutremurul din Nepal se acutizează mai cu seamă în Valea Kathmandu . Autorităţile încă nu au găsit spaţii în care să poată depozita cele peste 5.000 de cadavre, dintre care multe rămân înşirate pe străzi, spitalele sunt supra-aglomerate, iar răniţii aşteaptă sub cerul liber să primească îngrijiri. Riscul apariţiei unor focare de infecţie creşte din cauza lipsei apei curate. Peste opt milioane de persoane au fost afectate de cutremur, a anunţat ONU, dintre care un milion sunt copii. 

„Guvernul are nevoie de corturi şi de multe medicamente. Oamenii dorm în câmp şi în ploaie. Sunt peste 7.000 de răniţi. Îngrijirea şi recuperarea lor vor fi o mare provocare”, a afirmat premierul nepalez, Sushil Koirala. 

Cutremur în Nepal: operaţiunile de salvare a alpiniştilor de pe Everest continuă

Tragedia din vale nu a eclipsat însă eforturile continue de salvare a celor aproximativ 800 de persoane care se aflau pe Muntele Everest atunci când cutremurul din Nepal a declanşat o serie de avalanşe. 18 alpinişti au murit, dintre care patru erau cetăţeni americani. Operaţiunile iniţiale de pe munte i-au vizat mai întâi pe cei aflaţi la altitudinile cel mai ridicate.

Pe rând, aceştia au fost coborâţi la tabăra de bază, aflată la poalele Everestului, de unde încep traseele de escaladare a celui mai înalt munte din lume. Echipajele celor trei elicoptere care au primit această misiune întâmpină însă greutăţi din cauza aerului rarefiat de pe „Acoperişul Lumii”. Cele trei aparate au zburat non-stop duminică, luni şi marţi, reuşind să coboare de pe munte 180 de alpinişti.

Printre aceştia s-au numărat şi doi români - Justin Ionescu şi Zsolt Torok, care se aflau în tabăra aflată la 6.000 de metri altitudine. Ceilalţi doi alpinişti români care se aflau pe Everest, dar la altitudini mai mici, sunt, de asemenea, în siguranţă. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite