Curtea Supremă a Greciei a autorizat, la cererea SUA, restituirea petrolului iranian sechestrat de pe un petrolier rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Curtea Supremă a Greciei a autorizat miercuri restituirea petrolului iranian confiscat la cererea Statelor Unite dintr-un petrolier sub pavilion rusesc, miza unei confruntări de mai multe luni cu Iranul, a indicat miercuri o sursă judiciară, notează AFP.

Curtea a respins un recurs al unei companii maritime cu sediul la Atena, Times Navigation, care a efectuat operaţiuni de descărcare a ţiţeiului brut din petrolierul Lana, se pare că la cererea Departamentului american de Justiţie.

Contactată de AFP, Times Navigation nu a răspuns deocamdată.

Autorităţile elene au sechestrat la 19 aprilie în largul insulei Evia petrolierul rusesc Pegas, redenumit câteva zile mai târziu Lana, pe baza sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina, scrie Agerpres.

Potrivit informaţiilor de la acea vreme, nava transporta 115.000 de tone de petrol iranian.

Autorităţile elene au anunţat ulterior că nava şi echipajul acesteia vor fi eliberate. În schimb, petrolul a fost reţinut la cererea Departamentului american de Justiţie şi a fost demarat un proces de transfer al încărcăturii către o navă închiriată de Statele Unite.

Statele Unite impun Iranului sancţiuni economice ce afectează în special exporturile sale de petrol.

Ministerul iranian de Externe a solicitat prin intermediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) guvernului grec să elibereze tancul, acuzând Statele Unite că "au descărcat încărcătura de pe navă". Ca represalii, două petroliere elene au fost sechestrate de Iran.

La 9 iunie, un tribunal regional elen a dispus restituirea către Iran a petrolului confiscat.

Potrivit agenţiei greceşti Athens News, erau vizate aproximativ 60.000 de tone de ţiţei, din totalul de marfă transportat iniţial de Lana.

Ambasada Iranului a postat marţi pe Twitter: "În curând va începe operaţiunea de transfer, iar petrolul furat din Iran trebuie returnat pe Lana. Un alt fiasco pentru piraţi!".

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri