Cum îşi etalează bogăţia copiii elitei din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii elitei din Iran îşi etalează bogăţiile pe un cont de Instagram „Rich kids of Tehran“ FOTO Instagram
Tinerii elitei din Iran îşi etalează bogăţiile pe un cont de Instagram „Rich kids of Tehran“ FOTO Instagram

Un cont de Instagram documentează viaţa tinerilor elitei din Iran. Acolo se dezvăluie bogăţiile imense ale celor câţiva care au reuşit să acumuleze averi în ciuda restricţiilor impuse de Occident, notează „US News“.

La prima vedere, căutând printre pozele postate pe Instagram, pare că nu e mare lucru de ele: selfie-uri, maşini europene luxoase, petreceri, băieţi atractivi şi fete îmbrăcate după ultima modă. Însă, la o privire mai atentă, se pot observa ocazionalele eşarfe şi chiar plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor care le identifică a fi din Teheran. „Rich Kids of Tehran“ ni-i arată pe cei care aparţin elitei din Iran.

Pozele de pe Instagram documentează viaţa fiilor şi fiicelor unei clase de iranieni bogaţi destul de redusă. Ei locuiesc într-o ţară privită ca fiind populată de extremişti musulmani, unde femeile se acoperă din cap până în picioare iar oamenii cântă „Moarte Americii“. Lista stereotipurilor era nesfârşită, până când au ieşit la iveală poveşti despre sex, droguri şi alcool despre bogaţii ţării. Unii denumesc acum statul musulman „Republica Erotică a Iranului“, potrivit „US News“.

Copii bogati ai teheranului FOTO Instagram

Dacă pare incredibil, atunci trebuie măcar să-i credem pe jurnaliştii „The Economist“ care spun că Porsche „a vândut mai multe maşini în Teheran în 2011, decât în orice alt oraş al Orientului Mijlociu“.

La fel ca occidentalii bogaţi, tinerii iranieni de 20 şi ceva de ani nu-şi cer scuze pentru bogăţia lor afişată sub formă de Maserati, de Ferrari, de Rolex sau de haine de marcă. Pozele spun povestea elitei opulente a Teheranului, cei 1% nou-îmbogăţiţi, într-o ţară lovită dur de sancţiunile occidentale. Însă, în ciuda scăderii economiei şi a superinflaţiei, bogăţia pare să fie în creştere mulţumită profiturilor obţinute de pe piaţa neagră şi corupţiei.

Copiii bogati ai Teheranului FOTO Instagram

Mare parte din această bogăţie este acumulată de cei care lucrează în sectorul bancar, de tehnocraţi şi, uneori, chiar de membrii clerului, fiecare meserie aflată în legătură directă sau indirectă cu regimul. Alţii au acumulat averi prin ţiţei, în ciuda sancţiunilor“, notează consilierul financiar de la „The Economist“.

Şi totuşi, aplicaţiile reţelelor sociale sunt cenzurate în Iran. Însă, cu toate că în 2012 Ministerul Telecomunicaţiilor de la Teheran a anunţat un ordin care va împiedica împărtăşirea pozelor pe reţele sociale, acesta încă nu a fost dat.

Copii bogati ai teheranului FOTO Instagram
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite