Cum evaluează șeful AIEA posibilitatea unui atac nuclear din partea Rusiei

0
Publicat:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi că nu crede că sunt întrunite condiţiile pentru folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, în pofida ameninţărilor proferate în acest sens de Vladimir Putin.

Rafael Grossi FOTO EPA-EFE
Rafael Grossi FOTO EPA-EFE

„Fiecare putere nucleară are propria sa doctrină cu privire la posibila folosire de arme atomice, iar aceasta este o informaţie publică. Eu cred că nu sunt întrunite condiţiile pentru folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina în acest moment şi sper ca lucrurile să continue la fel”, a declarat șeful AIEA.

Rafael Grossi a făcut această declarație într-o conferinţă de presă susținută la Tokyo, atunci când a fost întrebat despre deplasarea pe care a făcut-o săptămâna trecută în Rusia, în timpul căreia a avut o întâlnire cu Vladimir Putin, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Grossi a amintit totodată că Rusia menţine aceeaşi poziţie cu privire la utilizarea armelor atomice ca şi celelalte patru puteri nucleare şi membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, conform căreia un război nuclear „nu poate fi câştigat niciodată şi, prin urmare, nici nu trebuie purtat vreodată”.

La 29 februarie, Putin a amenințat că Rusia are arme care pot lovi ţinte de pe teritoriul occidental şi a susținut că există un risc „real” de război nuclear şi, prin urmare, de „distrugere a civilizaţiei”.

Ulterior, într-un interviu acordat pentru postul public de televiziune Rossia-1 și agenția de presă de stat RIA Novosti, liderul de la Kremlin a spus cu nonșalanță că „armele (inclusiv nucleare, n. red.) există pentru a le folosi”. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiţi”, a adăugat el.

Putin s-a întâlnit cu Grossi pe 6 martie, la Soci, stațiune balneară de la Marea Neagră, unde s-a discutat, printre alte subiecte, situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupația armatei ruse.

Casa Albă a dat asigurări miercuri că nu există niciun semn că Rusia se pregăteşte să folosească armă nucleară în Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite