Video Cum a fost doborâtă o dronă Houthi de o fregată franceză cu tunul de 76 mm. Explicația acțiunii neașteptate
4Într-un incident recent din Marea Roșie, o fregată franceză a oprit o dronă Houthi cu tunul său de 76 mm, alegând această soluție din motive tactice și economice.

În cadrul operațiunii Aspides desfășurate de Uniunea Europeană, o fregată din clasa Aquitaine a Marinei Franceze a neutralizat o dronă Houthi de atac cu tunul OTO Melara Super Rapid de 76 mm.
Momentul a fost surprins în imagini spectaculoase și arată cum forțele navale moderne sunt nevoite să se adapteze la amenințări asimetrice și ieftine, precum dronele, folosind echipamente proiectate pentru conflicte mult mai convenționale, informează Bulgarian Military.
Decizia de a folosi tunul de 76 mm în locul rachetelor performante a fost una strategică și „economică”. Dronele Houthi, de tip Samad sau Shihab, sunt produse cu costuri relativ mici, de ordinul zecilor de mii de dolari. În schimb, lansarea unei rachete Aster 15 ar fi costat între 1 și 2 milioane de dolari, potrivit estimărilor din industria de apărare.
Astfel, fregata a ales să folosească muniție mai accesibilă ca preț. „Problema schimbului de focuri” apare atunci când costul interceptorului depășește valoarea țintei, explică analiștii. Alegerea tunului de 76 mm, cu cartușe ce costă doar câteva mii de dolari, a fost o măsură eficientă de a conserva rachetele scumpe pentru amenințări mai serioase.
Fregata din clasa Aquitaine
Construită de Naval Group, fregata din clasa Aquitaine este un simbol al modernizării Marinei Franceze. Cu o greutate de aproximativ 6.000 de tone și o lungime de aproximativ 142 de metri, nava este proiectată pentru misiuni multiple: război antisubmarin, antisuprafață și antiaerian.
În materie de armament, fiecare fregată este echipată cu sisteme de lansare verticală SYLVER A43 pentru rachete de apărare aeriană Aster 15 și SYLVER A70 pentru rachete de croazieră MdCN. De asemenea, navele sunt dotate cu rachete antinavă Exocet MM40, două stații de arme automate Narwhal de 20 mm și un tun OTO Melara Super Rapid de 76 mm, aflat în centrul incidentului din Marea Roșie.
În plus, fregata poate opera un elicopter NH90 sau AS565 Panther, sporindu-și capacitatea de reacție în misiuni variate. Cu un echipaj de circa 145 de marinari, navele din clasa Aquitaine sunt construite pentru desfășurări de lungă durată, așa cum arată și prezența lor în zonele tensionate ale Mării Roșii.