Criza ruso-turcă: Turcia neagă că şi-a suspendat raidurile aeriene împotriva Statului Islamic după incidentul cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial de la Ankara a dezminţit astăzi informaţiile potrivit cărora armata turcă şi-a suspendat atacurile împotriva poziţiilor aparţinând reţelei extremiste Statul Islamic (SI) în Siria, pentru a evita un nou incident aerian cu Rusia.

Cotidianul Hurriyet, care citează surse diplomatice, a anunţat astăzi că Turcia a suspendat zborurile în spaţiul aerian sirian, pe fondul crizei turco-ruse.

„Cele două părţi s-au pus de acord să acţioneze cu precauţie până la reducerea tensiunilor şi restabilirea contactelor obişnuite“, scrie Hurriyet.

„Politica noastră nu a suferit schimbări. Aceste acuzaţii sunt, prin urmare, incorecte“, a reacţionat pentru AFP un oficial turc care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Turcia rămâne pe deplin angajată în lupta împotriva SI“, a dat asigurări el.

Relaţiile dintre Ankara şi Moscova traversează o perioadă de criză după ce aviaţia militară turcă a doborât un bombardier rus în apropiere de frontiera Turciei cu Siria. Turcii acuză că aparatul de zbor rus zbura în spaţiul lor aerian, în timp ce ruşii resping această acuzaţie, susţinând că bombardierul, un Su-24, nu a depăşit spaţiul aerian al Siriei.

Moscova a declanşat o vastă campanie de represalii împotriva Ankarei, acuzând-o că întreţine legături economice puternice cu Statul Islamic. Totodată, Rusia a cerut Turciei să prezinte scuze pentru doborârea aparatului său de zbor. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins cererea Rusiei, propunând o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin, o solicitare refuzată de Kremlin.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite