Vladimir Putin a pus tunurile pe preşedintele Erdogan. Presa rusă scrie că raidurile ruse perturbă afacerile Statului Islamic cu intermediari turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recept Erdogan
Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recept Erdogan

Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria perturbă afacerile profitabile cu petrol ale grupării Stat Islamic şi ale unor intermediari turci, printre care s-ar afla şi oficiali de la Ankara, inclusiv fiul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, comentează postul rus de propagandă Russia Today . Erdogan a cerut joi Rusiei să dovedeasca faptul că ţara sa cumpără petrol de la gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit Reuters.

Moscova a acuzat Turcia că ajută gruparea Stat Islamic în comerţul ilegal cu petrol, care contribuie la finanţarea organizaţiei teroriste. Potrivit unor analişti, raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria perturbă afacerile profitabile ale unor intermediari turci, printre care s-ar afla şi oficiali de la Ankara.

Pe reţelele de socializare din Turcia au fost publicate fotografii cu fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Necmettin Bilal, în timp ce lua cina la un restaurant din Istanbul cu un presupus lider al grupării SI, care ar fi participat la masacrul din Homs şi Rojava (Kurdistanul sirian).

De asemenea, există speculaţii conform cărora Bilal Erdogan este direct implicat în tranzacţiile petroliere pe piaţa neagră cu gruparea Stat Islamic. "SI are mulţi bani, sute de milioane sau chiar miliarde de dolari din vânzările de petrol. În plus, ei sunt protejaţi de armata unei ţări. Se poate înţelege de ce acţionează atât de îndrăzneţ şi zgomotos. De ce omoară oameni în moduri atât de atroce. De ce comit acte teroriste în toată lumea, inclusiv în inima Europei", a declarat marţi preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus în apropierea frontierei turco-siriene.

Subsecretarul de Stat american pentru Terorism şi Informaţii financiare, David Cohen, afirma în octombrie că gruparea SI câştigă un milion de dolari pe zi din vânzările de petrol. "Potrivit informaţiilor noastre, SI vinde petrol la preţuri reduse substanţial către o varietate de intermediari, inclusiv unii din Turcia, care apoi transportă petrolul pentru a fi revândut. Se pare că o parte din petrolul extras din teritoriul controlat de SI a fost vândut kurzilor din Irak şi apoi revândut în Turcia", preciza el.

Conform premierului rus, Dmitri Medvedev, intermediarii din Turcia nu sunt doar antreprenori, ci şi oficiali de la Ankara. Turcia apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol al organizaţiei teroriste, a declarat Medvedev miercuri.

Analistul politic rus Igor Iuşkov, de la Fondul Naţional de Securitate Energetică, a apreciat că operaţiunea antiteroristă a Moscovei din Siria îngreunează aceste afaceri. El a adăugat că extracţia petrolului va scădea deoarece gruparea Stat Islamic duce lipsă de specialişti.

Un membru al consiliului de experţi al Uniunii industriei petroliere ruse, Eldar Kasaiev, a afirmat că SI vinde petrol cu 15-25 de dolari barilul, cu mult sub preţul petrolului Brent, de 45-50 de dolari. "Prin revânzarea acestuia, Ankara are oportunitatea de a obţine venituri suplimentare şi de a continua să bombardeze kurzii, susţinând că bombardează rebeli", a subliniat acesta.

Erdogan cere Rusiei să dovedească acuzaţiile

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut joi Rusiei să dovedeasca faptul că ţara sa cumpără petrol de la gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit Reuters.

"Cei care acuză că noi cumpăram petrol de Statul islamic au obligaţia să îşi dovedească acuzaţiile", a spus preşedintele turc, în faţa unor oficiali locali din capitala Ankara. Erdogan a susţinut că, din contra, Turcia a luat măsuri pentru a stopa contrabanda cu petrol la graniţele sale, o sursă esenţialî de venituri pentru jihadişti.

Liderul de la Kremlin a declarat joi că Rusia nu a primit nici acum scuze din partea Ankarei, la două zile de la doborarea unui avion bombardier Su-24 la graniţa siriană.

„Nu am auzit nici acum scuze clare din partea liderilor Turciei, nici propuneri de compensare a răului şi a pagubelor provocate, nici promisiuni de pedepsire a celor vinovaţi de aceste crime", a declarat Putin, citat de presa rusă.

"Se pare că liderii turci duc în mod deliberat relaţiile dintre Turcia şi Siria într-un punct mort", a spus Putin, cu ocazia unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare ale unor ambasadori.

     Şeful Statului turc Recept Tayyp Erdogan a răspuns că Rusia este cea care ar trebui să prezinte scuze pentru încălcarea spaţiului aerian al Turciei. 

„Cei care au violat spaţiul nostru aerian sunt cei care trebuie să-şi ceară scuze. Piloţii şi forţele noastre armate pur şi simplu şi-au făcut datoria, care constă în a răspunde încălcărilor regulilor de angajare militară. Cred că aceasta este esenţa“, a spus Erdogan, citat de canalul de televiziune american CNN. 

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat joi regretul că omologul său rus Vladimir Putin nu a raspuns la apelurile sale telefonice după ce armata turcă a doborat un bombardier rus pentru că a violat spaţiul aerian turc la granita cu Siria, scrie AFP.

„După eveniment l-am sunat pe dl. Putin dar până în prezent dl Putin nu a răspuns", a declarat şeful statului turc, într-un interviu acordat pentru televiziunea franceză France 24.

Aceasta a adăugat că „am fi putut poate impiedica altfel această violare a spaţiului aerian“ dacă „am fi ştiut că era un avion rusesc".

Armata rusă a susţinut joi că a distrus grupările rebele care se aflau în zona prăbuşirii avionului Su-24, doborât marţi de Turcia, la puţin timp după operaţiunea care a permis salvarea unuia dintre cei doi piloţi, scrie AFP.

"Imediat ce pilotul nostru a fost în siguranţă, zonele respective au fost lovite o lungă perioadă de timp de lovituri masive ale bombardierelor ruseşti şi ale artileriei forţelor siriene", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărăii, Igor Konaşenkov.

„Toţi teroriştii şi toate celelalte grupuri obscure care operau în regiune au fost distruse", a mai spus acesta.

Gazoductul Turkish Steam, pe butuci

Ministrul rus al Dezvoltării Economice a anunţat că Rusia a încetat construirea conductei „Turkish Stream”, care este acum parte a legii cu privire la măsurile de retorsiune împotriva Turciei.

Oficialul a explicat că proiectul, precum şi toate celelalte în care Rusia cooperează cu Turcia, este prins în noua lege cu privire la măsurile economice speciale restrictive împotriva Turciei. O soartă similară ar putea avea şi proiectul comun al centralei nucleare  Akuyu.

Amintim ca Rusia voia să construiască conducta de gaz Turkish Stream, cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru a devia astfel tranzitul de gaze prin Ucraina.

Iar „pedepsele“ nu se opresc aici. 40 de oameni de afaceri turci au fost arestaţi în regiunea Krasnodar din Rusia pentru încălcarea legislatiei privind imigraţia.

Oamenii de afaceri turci participau la târgul agroindustrial „YUGAGRO” în calitate de expozanţi. Poliţia a descins la targ de unde i-a ridicat pe toţi turcii pe motiv că „ îşi desfăşurau activitate comercială în Rusia, deşi nu aveau vize de afaceri. Vartan Ter-Sahakian, adjunctul şefului interimar al Departamentului de control al imigraţiei pentru regiunea Krasnodar a declarat că „viza turistică pe care o aveau nu este prevăzută pentru activităţi comerciale”.

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse le-a „recomandat“ cetăţenilor ruşi să evite călătoriile în Turcia, iar celor care se află deja pe teritoriul turc să revină cât mai repede în ţară, informează agenţia de presă RIA Novosti. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat joi că reacţiile celor care, după doborârea unui avion militar rus de către forţele turce, solicită anularea unor proiecte comune ale Turciei şi Rusiei sunt „emoţionale şi nepotrivite pentru politicieni“.

Vicepreşedintele Irakului, şiitul Nouri al-Maliki, sare în apărarea Rusiei

Vicepreşedintele irakian, Nouri al-Maliki, ia apărarea Rusiei şi spune că Turcia riscă să ducă lumea la un pas de război prin criza izbucnită în urma doborârii unui avion de vânătoare rusesc. „Erdogan afirmă că avionul rusesc a intrat pentru câteva secunde în spaţiul său aerian, dar uită să spună că avioanele Turciei încalcă zilnic spaţiul aerian irakian şi sirian", a subliniat Nouri al-Maliki, personaj influent în lumea şiită şi fost premier al Irakului în perioada 2006-2014, potrivit AFP. „Politicile agresive şi standardele duble ale lui Erdogan ameninţă să ducă lumea într-un nou război", a adaugat Nouri al-Maliki.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite