Criza ruso-turcă. Ministerul rus al Apărării: „Erdogan şi familia sa“ sunt implicaţi în traficul de petrol cu Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatoli Antonov FOTO RT
Anatoli Antonov FOTO RT

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt „implicaţi“ direct în traficul de petrol cu reţeaua extremistă Statul Islamic (SI), a acuzat adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, potrivit căruia Moscova are dovezi în acest sens.

„Principalul consumator al petrolului furat Siriei şi Irakului este Turcia. Conform unor informaţii obţinute, preşedintele Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în acest comerţ ilegal“, a declarat Antonov în faţa a peste 300 de jurnalişti.

Moscova a identificat trei rute prin care petrolul extras din teritoriile ocupate de SI este introdus pe teritoriul turc, a subliniat oficialul rus.

Ruta vestică este conectată la porturi al Turciei de la Marea Mediterană, ruta nordică duce la Batman, un oraş din sud-estul Turciei, în timp ce ruta estică asigură legătura cu Cizre, situat de asemenea în sud-estul Turciei.

trei rute de livrare a petrolului din teritoriile ocupate de statul islamic catre siria fopto sputnik

FOTO Sputnik

Ruta vestică este utilizată în principal pe timpul nopţii pentru transportarea hidrocarburilor extrase din zăcăminte situate în apropiere de oraşul Rakka, fieful Statului Islamic, în nordul Siriei. Ministerul rus al Apărării a făcut publică o imagine din satelit realizată pe 13 noiembrie  ce ar prezenta mai multe vehicule transportând petrol între Azaz (Siria) şi Reyhanli (Turcia) către porturile Iskenderun şi Dörtyol.

Acumulare de camioane-cisternă în apropiere de Reyhanli FOTO syria.mil.ru via Sputnik

Acumulare de camioane-cisternă în apropiere de Reyhanli FOTO syria.mil.ru via Sputnik

A doua rută începe din Deir ez-Zor, în estul Siriei. Acumulări de camioane-cisternă sunt observate frecvent în această zonă, ocupată de Statul Islamic, a precizat oficialul rus din cadrul Ministerului Apărării. Potrivit unor imagini din satelit realizate pe 18 octombrie, 1.722 de camioane-cisternă pot fi observate parcate într-un loc neamenajat.

Camioane-cisternă parcate în apropiere de Deir ez-Zor FOTO syria.mil.ru via Sputnik

Camioane-cisternă parcate în apropiere de Deir ez-Zor FOTO syria.mil.ru via Sputnik

A treia rută începe din câmpuri de petrol situate în nord-estul Siriei şi în nord-vestul Irakului. Această rută trece prin oraşele frontaliere siriene Karatchok şi Cham Khanik şi irakiene Tavan şi Zakho.

„Cunoaştem valoarea cuvintelor lui Erdogan. El a fost deja prins cu minciuna de către jurnaliştii turci, care au dezvăluit implicarea Turciei, sub acoperirea ajutorului umanitar, în livrări de arme teroriştilor. Cinismul Guvernului turc nu are limite“, a denunţat Antonov.

Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară s-a alăturat anul treuct coaliţiei internaţionale anti-SI, a respins deja aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni şi calomnii“. El neagă vehement orice legătură cu traficul de petrol extras în teritoriile ocupate de SI, principala sursă de venituri a organizaţiei jihadiste.

De la lansarea intervenţiei Moscovei în Siria, pe 30 septembrie, aviaţia militară rusă a distrus 32 de complexe petroliere, 11 rafinării, 23 de puţuri de petrol şi 1.080 de camioane-cisternă, a enumerat Anatoli Antonov.

Ankara şi Moscova traversează o criză diplomatică şi militară după doborârea unui bombardier rus Su-24 de către armata turcă în Siria.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite