Coreea de Nord confirmă că a lansat rachete care au simulat un atac nuclear tactic

0
Publicat:

Regimul de la Phenian a confirmat joi că a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, explicând că a fost vorba de o "simulare de lovitură nucleară tactică" ca răspuns la manevrele SUA-Coreea de Sud, transmite AFP, care citează agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

Eercițiu militar în Coreea de Nord FOTO EPA EFE
Eercițiu militar în Coreea de Nord FOTO EPA EFE

Lansările au avut loc la câteva ore după încheierea manevrelor militare comune SUA - Coreea de Sud, Ulchi Freedom Shield.

Rachetele au fost lansate miercuri spre Marea de Est, simulând o lovitură nucleară tactică ce vizează „distrugerea totală a principalelor centre de comandă şi baze aeriene” de cealaltă parte a frontierei, în Coreea de Sud, potrivit KCNA. „Prima a fost lansată în jurul orei 23:38 (14:38 GMT), la o altitudine maximă de aproximativ 50 de kilometri şi o distanţă de zbor de aproximativ 350 de kilometri. A doua, în jurul orei 23:46, la o altitudine maximă de aproximativ 50 de kilometri şi o distanţă de zbor de aproximativ 400 kilometri”, potrivit armatei japoneze, notează Agerpres.

Exerciţiul urmăreşte să transmită un mesaj clar inamicilor”, a declarat armata nord-coreeană.

Armata, pregătită la „nivel coresunzător”

Marţi, Phenianul a organizat manevre militare la nivel de comandament ca răspuns la cele desfăşurate de Seul împreună cu Washingtonul. Cu această ocazie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat un post de comandă de antrenament, potrivit KCNA.

La rândul său, Statutul Major Interarme din Coreea de Sud a declarat că armata „îşi menţine un nivel de pregătirea cuprinzătoare, în strânsă cooperare cu Statele Unite”.

În timpul manevrelor aeriene comune, cel puţin un bombardier strategic american B-1B a survolat miercuri peninsula coreeană, potrivit Yonhap, un detaliu care a iritat în mod deosebit Phenianul. Coreea de Nord a calificat survolul drept o „ameninţare gravă”,„în conformitate cu scenariul unui atac nuclear preventiv asupra RPDC”.

Marţi, SUA, Coreea de Sud şi Japonia au organizat, de asemenea, un exerciţiu naval trilateral de apărare antirachetă. Cele trei ţări şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în ultimele luni ca răspuns la provocările tot mai mari din partea Phenianului. Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an şi o a doua încercare, nereuşită, de a pune pe orbită un satelit spion săptămâna trecută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite