Liderul opoziției din Coreea de Sud a fost externat după ce a fost rănit în urma unei tentative de omor

0
Publicat:

Recenta tentativă de omor care l-a vizat pe liderul opoziţiei sud-coreene Lee Jae-myung, proaspăt externat după tentativa de asasinat, a fost planificată cu meticulozitate de către agresor, care voia să-l împiedice să devină preşedinte, a declarat miercuri, 9 ianuarie, poliţia, citată de France Presse, conform Agerpres.

Lee Jae-myung ține un discurs
Lee Jae-myung. Foto: Arhiva Adevărul

Liderul Partidului Democrat a fost înjunghiat în gât la 2 ianuarie în oraşul-port Busan (sud) de un bărbat care s-a apropiat de el în mijlocul mulţimii, dându-se drept unul dintre susţinătorii săi.

Lee, în vârstă de 60 de ani, a fost rănit la vena jugulară şi supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar s-a refăcut şi a fost externat miercuri, 10 ianuarie.

În aceeaşi zi, poliţia a anunţat rezultatele anchetei asupra agresorului lui Lee.

"Suspectul a decis să-l omoare pe Lee pentru a-l împiedica să devină preşedinte", a declarat presei şeful poliţiei din Busan, Woo Cheol-mun, adăugând că bărbatul plănuia atacul de luni de zile.

El a cumpărat în aprilie cuţitul folosit în atac şi l-a urmărit pe Lee de cinci ori începând din iunie, dându-se drept susţinător şi aşteptând ocazia de a lovi.

Poliţia a spus că bărbatul a comis faptele din "convingere politică"

La alegerile prezidenţiale din 2022, Lee a fost învins la limită de conservatorul Yoon Suk Yeol

El ar putea candida din nou la alegerile prezidenţiale din 2027 şi sondajele recente arată că rămâne un candidat puternic.

Dar campania sa a fost umbrită de o serie de scandaluri. Lee urmează să fie judecat pentru un dosar de corupţie legat de o companie suspectată că a transferat ilegal 8 milioane de dolari în Coreea de Nord.

La ieşirea din spital, Lee a declarat presei că speră că agresiunea împotriva sa va impulsiona o reformă a politicii sud-coreene, marcată de confruntare şi spirit de răzbunare.

"Şi eu voi reflecta asupra actelor mele şi mă voi strădui să creez o politică a speranţei", a adăugat el.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, suspectul este un agent imobiliar în vârstă de 66 de ani care trecea prin dificultăţi financiare.

Politica este extrem de conflictuală în Coreea de Sud, unde atacurile împotriva unor personalităţi politice proeminente sunt frecvente şi unde mai mulţi foşti preşedinţi au fost trimişi la închisoare după ce şi-au terminat mandatul în urma unor anchete lansate de rivalii lor, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite