Conflictul Iran-Israel: Istoria războiului care mocnește de zeci de ani în Orientul Mijlociu

0
Publicat:

De decenii, Israelul și Iranul au dus o luptă în umbră pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu, cu atacuri clandestine pe uscat, pe mare, în aer și în spațiul cibernetic.

Iranienii au ieșit în stradă după ce armata lor a lovit Israelul
Iranienii au ieșit în stradă după ce armata lor a lovit Israelul FOTO EPA

Barajul de drone și rachete lansate de Iran asupra Israelului sâmbătă — deși aproape toate au fost doborâte sau interceptate — a marcat o cotitură în acest conflict mocnit.

A fost prima dată când Iranul a atacat direct Israelul din propriul său teritoriu, conform lui Ahron Bregman, un cercetător politic și expert în probleme de securitate din Orientul Mijlociu la King’s College din Londra, care a numit acest eveniment „istoric”, potrivit The New York Times.

Iranul a folosit în mare măsură proxy-uri străine pentru a lovi interesele israeliene, în timp ce asasinatele țintite ale liderilor militari iranieni și ale oamenilor de știință din industria nucleară au fost o parte cheie a strategiei Israelului.

Iată o scurtă istorie a conflictului:

Ianuarie 2020: Israelul a salutat cu satisfacție asasinarea generalului maior Qassim Suleimani, comandantul ramurii orientate spre exterior a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, într-un atac cu o dronă americană în Bagdad.

Iranul s-a răzbunat atacând două baze din Irak care găzduiau trupe americane cu un bombardament de rachete, rănind aproximativ 100 de militari americani.

Oficialii americani au afirmat că generalul Suleimani se afla în spatele activităților destabilizatoare iraniene din întreg Orientul Mijlociu și că era acuzat de planificarea unor atacuri împotriva ambasadelor SUA și a țintelor israeliene.

2021-2022: În iulie 2021, un petrolier gestionat de o companie de transport maritim deținută de israelieni a fost atacat în largul coastelor Omanului, ucigând doi membri ai echipajului, conform companiei și a trei oficiali israelieni. Doi dintre oficiali au declarat că atacul părea să fi fost efectuat de drone iraniene.

Iranul nu a revendicat și nici nu a negat responsabilitatea, dar un canal de televiziune deținut de stat a descris atacul ca fiind o ripostă la un atac israelian în Siria.

În noiembrie 2021, Israelul l-a ucis pe principalul om de știință nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, după care a asasinat un comandant al Gardienilor Revoluției, col. Sayad Khodayee, în mai 2022.

Decembrie 2023: După ce bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza a început în urma atacurilor conduse de Hamas la 7 octombrie, milițiile sprijinite de Iran au intensificat propriile atacuri. La sfârșitul anului trecut, Iranul a acuzat Israelul că a ucis o figură militară de rang înalt, gen. Sayyed Razi Mousavi,  cu un atac cu rachete în Siria.

Un consilier de rang înalt al Gardienilor Revoluției, generalul Mousavi, a fost descris ca fiind un apropiat asociat al generalului Suleimani și s-a spus că a ajutat la supervizarea expedierii de arme către Hezbollah. Israelul, adoptându-și poziția obișnuită, a refuzat să comenteze direct dacă ar fi fost în spatele morții generalului Mousavi.

Iron Dome FOTO EPA
Iron Dome FOTO EPA

Ianuarie 2024: O explozie într-o suburbie a Beirutului, Liban, l-a ucis pe Saleh al-Arouri, un lider Hamas, împreună cu doi comandanți din aripa armată a grupului, primul asasinat al unui oficial de rang înalt Hamas în afara Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza în ultimii ani.

Oficiali din Hamas, Liban și Statele Unite au atribuit atacul Israelului, care nu a confirmat public implicarea.

Hezbollah, care primește sprijin major din partea Iranului, a intensificat atacurile sale asupra Israelului după moartea lui al-Arouri. Armata israeliană a ripostat împotriva Hezbollahului în Liban, ucigând mai mulți comandanți ai grupului.

În ianuarie, Iranul a acuzat Israelul că a lansat un atac aerian asupra Damascului în care au fost uciși mai mulți comandanți militari iranieni de rang înalt.

Martie și aprilie: Un atac cu dronă al Israelului a lovit o mașină în sudul Libanului, ucigând cel puțin o persoană. Armata Israelului a declarat că l-a ucis pe adjunctul comandantului unității de rachete a Hezbollahului. Hezbollahul a recunoscut moartea unui bărbat, Ali Abdulhassan Naim, dar nu a furnizat alte detalii.

În aceeași zi, loviturile aeriene au ucis soldați în apropierea Alepului, în nordul Siriei, în ceea ce părea să fie unul dintre cele mai grele atacuri israeliene din țară din ultimii ani. Loviturile au ucis 36 de soldați sirieni, șapte luptători Hezbollah și un sirian dintr-o organizație pro-iraniană, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un grup cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul civil din Siria.

Armata Israelului nu și-a asumat responsabilitatea. Dar ministrul apărării al țării, Yoav Gallant, a scris pe social media: „Vom urmări Hezbollahul oriunde acționează și vom extinde presiunea și ritmul atacurilor.”

Trei zile mai târziu, avioanele de război israeliene au lovit o clădire a Ambasadei iraniene din Damasc, ucigând trei comandanți militari iranieni de top și patru ofițeri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite