Operațiunea iraniană „Promisiune îndeplinită“. Israelul a distrus rachetele și dronele Teheranului cu ajutorul avioanele și a sistemelor antirachetă Arrow

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a trimis sâmbătă noaptea o ploaie de rachete și drone asupra Israelului într-o operațiune de răzbunare după atacul israelian asupra consulatului Teheranului din Siria. Armata israeliană le-a distrus aproape pe toate cu ajutorul avioanelor, sistemelor antiaeriene Praștia lui David și Arrow (Săgeata).

Test Arrow Israel FOTO EPA

Sirenele au răsunat în Israel sâmbătă noaptea, când sute de drone și rachete lansate din Iran spre statul evreu. 99 la sută au fost interceptate de armata apăarea antiaeriană israeliană și avioanele și sistemele antirachetă ale SUA, Marii Britanii, Franței și Iordaniei. Pagube minore au fost provocate la infrastructura unei baze a Tzahal din sudul Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Armate Israeliene (IDF), Daniel Hagari.

IDF a precizat că întregul atac iranian a constat în peste 300 de amenințări, dintre care 100 au fost rachete balistice lansate din Iran. Alte 30 de rachete de croazieră au fost lansate din Republica Islamică, împreună cu drone. Au existat, de asemenea, două runde de rachete, aproximativ 40 în total, lansate asupra Israelului din Liban, Israelul răspunzând cu contraatacuri aproape în timp real.

Niciuna dintre drone sau rachete de croazieră nu a intrat în spațiul aerian israelian. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a precizat că doar un număr mic de rachete balistice au pătruns în spațiul aerian al statului evreu.

Surse israeliene au declarat pentru ABC News că rachetele de croazieră au fost lansate din Irak spre Israel. Al-Arabiya relatat că SUA a interceptat drone peste Irak și Siria.

Hezbollah a anunațat că au tras zeci de rachete Katiușa din Liban spre Înălțimile Golan sâmbătă seara, declanșând sirene în Snir.

Duminică dimineață, aproximativ 30 de rachete au fost lansate din nou din Liban spre nordul Israelului. Hezbollah a revendicat și pentru acel tir de rachete, spunând că a venit ca răspuns la loviturile israeliene asupra orașelor din sudul Libanului din timpul nopții.

Avioanele iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, au declarat două surse regionale de securitate pentru Reuters.

Aproape toate interceptările au fost efectuate de avioane, de sistemul Praștia lui David sau de sistemele antirachetă Arrow. Iron Dome este eficient împotriva rachetelor simple ale Hamas și Hezbollah, dar este mai puțin relevant pentru drone și rachete mai sofisticate cu rază lungă de acțiune, a spus purtătorul de cuvânt al IDF. Capacitățile de apărare antiaeriană a IDF include avioane, Iron Dome, Praștia lui David. sitemuele Patriot americane  și sistemul antirachetă Arrow conceput cu SUA pentru a intercepta mai ales rachetele cu rază lungă de acțiune. În plus, armata poate folosi codificarea GPS pentru a dezactiva anumite tipuri de drone de atac.

Zeci de rachete sol-sol lansate din Iran au fost identificate în timp ce se îndreptau spre teritoriul israelian. Apărarea antiaeriană a IDF a reușit interceptarea cu succes a majorității acestor rachete cu ajutorul Sistemului de Apărare Aeriană Arrow, împreună cu aliații strategici ai Israelului, înainte ca rachetele să atingă teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat publicat pe contul X/Twitter al armatei israeliene.

Cum funcționează Arrow 3

Arrow 3 este un sistem de apărare anti-rachetă gândit pentru interceptări exoatmosferice, la altitudini foarte înalte. A fost dezvoltat împreună de Israel și Statele Unite, și a fost gândit împotriva rachetelor balistice și celor intercontinentale care pot căra focoase nucleare, chimice, biologice sau convenționale.

Sistemul a fost dezvoltat de către Israel Aerospace Industries (IAI) și Boeing și presupune un interceptor extrem de abil și rapid, capabil să-și schimbe dramatic traiectoria de intercepție, să atingă altitudini foarte înalte și chiar să și doboare sateliți de pe orbită.

Sistemul a început să fie produs încă din 2017, dezvoltarea sa începând prin anii 2010. Din datele disponibile public, SUA au contribuit până în 2020 cu peste 1,18 miliarde de dolari.

Racheta se bazează pe un motor care permite direcționarea suflului (thrust vectoring) pentru o manevrabilitate sporită.

Sistemul Arrow 3 este complet inter-operabil cu alte sisteme SUA și NATO prin Link16 și vine cu baterii de tragere cu câte 6 rachete per lansator, fiecare rachetă în propriu container sigilat. Arrow 3 poate fi configurat până la 8 lansatoare într-o baterie.

Racheta este lansată după detectarea unei ținte, iar pe parcurs poate primi actualizări ale cursului țintei și poate face corecții asupra propriei sale traiectorii.

Odată ajuns în afara atmosferei, racheta urmărește singură ținta, își ajustează traiectoria și o interceptează direct - hit-to-kill.

Racheta, în teste, ar fi reușit să acopere o rază de circa 2.400 de kilometri și e gândită să execute interceptări exoatmosferice, în afara atmosferei pământului acolo unde ajung de obicei armele de distrugere în masă precum toate rachetele balistice intercontinentale ce pot căra încărcătură nucleară, bilogică sau chimică.

Potrivit informațiilor disponibile, interceptarea exoatmosferică a unei rachete balistice intercontinentale țintă ar avea loc undeva la altitudinea de 100 de kilometri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite