Comori antice furate, descoperite de poliţia italiană în colecţiile unei universităţi din Australia

0
Publicat:

Detectivi italieni specializaţi în opere de artă au descoperit comori antice furate în colecţiile unei prestigioase universităţi din Australia. Potrivit specialiştilor, unul dintre artefacte ar fi fost scos ilegal din ţară ascunse printre cutii cu paste, a anunţat vineri instituţia australiană, citată de AFP.

Hercule
Printre obiectele furate se numără o amforă, care-l înfățișează pe Hercule. Foto: Arhivă

  Universitatea Naţională din Australia (ANU), situată în Canberra, a anunţat vineri că lucrează cu „o echipă specializată în artă" a carabinierilor italieni pentru restituirea piesele cu o valoare inestimabilă, scrie Agerpres.

  Printre obiectele furate descoperite în muzeul de antichităţi al universităţii se numără o amforă cu o vechime de 2.500 de ani, care îl înfăţişează pe Hercule luptându-se cu legendarul leu din Nemeea.

Descoperirea unei vechi fotografii Polaroid a amforei, în timpul unei investigaţii asupra unui hoţ de artă anonim, a ajutat poliţia italiană să afle că obiectul fusese furat înainte de a fi trimis în Australia.

Universitatea din Canberra a declarat că a achiziţionat amfora cu „bună-credinţă" la o licitaţie a casei Sotheby's în 1984 şi şi-a exprimat „mândria" de a colabora cu anchetatorii italieni pentru restituirea acestui obiect proprietarului său de drept.  

Curatoarea muzeului australian, Georgia Pike-Rowney, a descris amfora, care datează din anul 530 î.e.n., drept un „exemplu uluitor" de artizanat antic mediteranean.

Carabinierii au identificat, de asemenea, o farfurie pentru peşte, de culoare roşie, furată din regiunea italiană Puglia, ceea ce i-a condus la David Holland Swingler, un dealer de artă şi importator american de produse alimentare cunoscut pentru acest tip de modus operandi culinar.

„În timpul călătoriilor sale în Italia, David Holland Swingler se aproviziona direct de la 'tombaroli' - 'jefuitori de morminte' care efectuează săpături ilegale", a declarat Pike-Rowney.  

Swingler „a introdus apoi produsele de contrabandă în Statele Unite, ascunse printre pachetele de paste şi alte produse alimentare italiene", a explicat ea.

Universitatea australiană, care a demarat propria investigaţie, a descoperit, de asemenea, un cap roman în marmură aparţinând unei colecţii separate aparţinând Vaticanului.

Dezbaterile privind restituirea obiectelor antice au devenit importante în ultimii ani, deoarece instituţii din întreaga lume se confruntă cu urmările practicilor utilizate pentru a clădi colecţii", a spus Pike-Rowney.

Guvernul italian a acceptat să împrumute temporar amfora şi farfuria pentru peşte universităţii până când obiectele vor fi restituite, la o „dată ulterioară".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite