120 de lingouri de aur uitate într-un tren din Elveția vor fi donate. Ce organizație va primi misterioasa comoară

0
Publicat:

În octombrie 2019, un controlor de bilete a găsit o pungă de plastic într-un tren care circula de la St. Gallen spre Lucerna, în centrul Elveției. În pungă se afla un pachet alb cu inscripția „expediere de obiecte de valoare către CICR”, iar în pachet erau 3,732 kilograme de aur sub forma a 120 de lingouri mici, precizează procuratura din Lucerna într-un comunicat de presă.

lingouri aur jpeg

Poliția l-a căutat în zadar pe proprietar timp de aproape patru ani. Într-un final, „comoara” va fi în cele din urmă predată Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Aurul cu o puritate de 999,9% se tranzacționa joi în jurul a 56.000 de euro pe kilogram. „Comoara”, care nu a fost încă predată CICR, valorează așadar aproximativ 210.000 de euro, relatează AFP. 

După o anchetă îndelungată, autoritățile nu au reușit să dea de urma proprietarului și nici să stabilească vreo legătură între lingou și vreo infracțiune. „Întrucât aurul se afla într-un pachet adresat CICR, se poate presupune că proprietarul necunoscut dorea să predea aurul acestei organizații. Astfel, descoperirea va fi predată CICR”, explică procuratura într-un comunicat de presă.

„Recunoștință” din partea ICRC

Contactat de AFP, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a declarat în primul rând că a fost liniștit cu privire la originea aurului după ancheta amănunțită a poliției, ceea ce îi permite să accepte cadoul. „Ne exprimăm recunoștința pentru această contribuție generoasă la CICR”, a reacționat un purtător de cuvânt într-un e-mail, grăbindu-se să precizeze că organizația preferă modalități mai tradiționale de a primi donații.

„Donaţia primită va contribui în mod semnificativ la finanţarea operaţiunilor mondiale ale CICR dedicate protecţiei şi asistenţei persoanelor celor mai vulnerabile, afectate de război sau violenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt. Aurul urmează să fie vândut, a precizat el.  

Această donație vine la momentul potrivit pentru CICR, care se află într-o situație financiară foarte dificilă în urma creşterii costurilor din cauza inflaţiei şi unei scăderi a generozităţii unor donatori - din cauza alocării unor fonduri foarte importante Ucrainei.ei. 

Confruntat cu aceste dificultăți, CICR a adoptat un plan drastic de reducere a costurilor de câteva sute de milioane de franci elvețieni, în special prin reducerea semnificativă a personalului. Din cele 350 de locații pe care organizația le are în întreaga lume, 26 vor fi închise, iar altele își vor vedea resursele reduse considerabil.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite