Comisarul european pentru energie: Centrala nucleară din Fukushima a scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele ore "ar putea interveni noi evenimente catastrofale, care să ameninţe vieţile oamenilor" din zona reactorului Fukushima, a avertizat comisarul european pentru energie Guenther Oettinger.

Comisarul pentru energie a fost astăzi în faţa europarlamentarilor pentru a le explica în ce situaţie se află Japonia.

„Centrul nuclear cu cele şase reactoare, construit între 1971 şi 1979, sistemele de răcire nu mai funcţionează, unităţile sunt afectate şi există scurgeri radioactive. Situaţia a scăpat de sub control. Acest lucru se vede şi din felul în care muncitorii japonezi încearcă să răcească nucleele folosind jeturi de apă din elicopter ca în cazul incendiilor de pădure. În următoarele ore situaţia poate genera o catastrofă care să pună în pericol viaţa şi sănătatea locuitorilor de pe insulă", a spus Oettinger.

Comisarul a remarcat că, deocamdată, în cea mai mare metropolă a lumii, Tokyo, nu e panică în timp ce miniştrii francezi şi-au sfătuit déjà cetăţenii să părăsească insula.

Citiţi şi: VIDEO Corespondenţă de laTokyo: „Staţi în casă, cu geamurile închise"




Sistemele de răcire nu funcţionează, deci ne aflăm undeva între dezastru şi dezastru major
, a declarat Guenther Oettinger, în faţa Parlamentului European.

image

Urmăreşte, pe Adevărul Europa, cum au reacţionat europarlamentarii

Nivelul radiaţiilor la uzina nucleară Fukushima I a ajuns la 10 milisiverţi pe oră miercuri dimineaţa, posibil din cauza avariei suferite de reactorul nr. 2 cu o zi în urmă, a anunţat agenţia niponă pentru siguranţă nucleară.

Radioactivitatea a scăzut la 6,4 milisiverţi la ora 10.45 şi la 2,3 milisiverţi la 10.54, dar a crescut din nou la 3,4 milisiverţi la ora 11.00, a precizat agenţia, care  a recomandat evacuarea muncitorilor care au mai rămas la Fukushima. Nivelul maxim al radiaţiilor a fost măsurat la intrarea principală la ora locală 10.40.

De asemenea, secretarul Cabinetului nipon, Yukio Edano, a anunţat că probabil containerul reactorului nr. 3 că a fost şi el avariat şi s-ar putea să emane miercuri vapori radioactivi, ridicând nivelul radioactivităţii.

Începând cu ora locală 8.30, fum a fost văzut ridicându-se la reactorul nr. 3, a precizat Edano.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite