Coaliţie împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadiştii din Statul Islamic ameninţă Occidentul din teritoriile ocupate în Irak şi Siria FOTO AP
Jihadiştii din Statul Islamic ameninţă Occidentul din teritoriile ocupate în Irak şi Siria FOTO AP

Comunitatea internaţională, reunită, ieri, la Paris în cadrul conferinţei internaţionale privind securitatea Irakului, a promis să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările cu membrii grupului terorist Stat Islamic prin „toate mijloacele necesare“, inclusiv militare, relatează AFP.

„Participanţii la conferinţa de la Paris au stabilit că grupul Stat Islamic reprezintă o ameninţare pentru întreaga comunitate internaţională“, conform comunicatului final al reuniunii. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în Emiratele Arabe Unite, a anunţat că primele zboruri militare de recunoaştere în Irak au aut loc luni.

30 de ţări s-au angajat să constituie o coaliţie internaţională care să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, care a semănat haos în Irak şi Siria şi a proclamat un califat, la sfârşitul lui iunie, condus de irakianul Abu Bakr al-Baghdadi. Acest califat cuprinde zone vaste din Irak şi Siria, cucerite de către jihadişti.

Rusia va avea propria contribuţie

O serie de state arabe, printre care şi Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, ar urma să se alăture acestei coaliţii. Kerry ar fi obţinut joi, la Jeddah, în Arabia Saudită, angajamentul - eventual militar - din partea a zece state arabe pentru a elimina SI. Preşedintele Barack Obama a anunţat extinderea campaniei aeriene americane în Irak, unde urmează să fie mobilizaţi în total 1.600 de militari americani cu scopul de susţine forţele irkiene cu echipament, formare şi informatii serete.

Obama s-a declarat pregătit să atace SI în Siria şi s-a angajat să sporească ajutorul militar acordat rebelilor moderaţi sirieni care luptă atât împotriva SI, cât şi a regimului lui Bashar al-Assad. Rusia va avea propria „contribuţie“ la efortul militar internaţional împotriva Statului Islamic, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Iranul a respins o cerere de cooperare împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a Statelor Unite, a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit site-ului său oficial, relatează AFP.

Încă din primele zile ale ofesivei jihadiştilor, "Statele Unite, prin intermediul ambasadorului lor în Irak, au cerut o cooperare împotriva Daesh (acronimul în arabă al SI). Am refuzat deoarece au mâinile pătate", a declarat ayatollahul Khamenei la ieşirea din spitalul în care a fost operat de prostată.

„Secretarul de Stat american (John Kerry) a cerut, de asemenea, personal acest lucru omologului său iranian Mohammad Javad Zarif, dar a fost refuzat", a adăugat numărul unu iranian.

El a apreciat că Statele Unite caută "un pretext să facă în Irak şi Siria ceea ce fac în Pakistan: să bombardeze unde vor, fără autorizarea guvernului pakistanez, referindu-se la atacuri cu avioane fără pilot asupra unor baze ale talibanilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite