Cine se află în spatele protestelor camionagiilor din Canada. „Convoiul Libertăţii” ocupă capitala Ottawa de zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste ale camionagiilor la Ottawa FOTO EPA-EFE
Proteste ale camionagiilor la Ottawa FOTO EPA-EFE

„Convoiul Libertăţii”, protestul camionagiilor canadieni transfrontalieri împotriva vaccinării obligatorii, a degenerat într-o ocupaţie a capitalei Ottawa de mai bine de 10 zile, un blocaj cu zeci de camioane al oraşului care a determinat autorităţile, luni, să declare stare de urgenţă.

Pornit în 23 ianuarie spre capitală, convoiul camionagiilor a devenit un protest-manifest în care şi-au dat mâna, într-o coordonare fără precedent, organizaţii şi activişti antivaccin şi anti-guvern. Protestul a fost ulterior confiscat de grupuri conspiraţioniste similare din jurul lumii.

„Convoiul Libertăţii” este opera lui James Bauder, un teoretician declarat al conspiraţiilor care a aderat la mişcarea americană QAnon şi a descris epidemia de COVID drept „cea mai mare înşelătorie politică din istorie”, relatează The Guardian. Gruparea sa, „Canada Unity”, susţine că vaccinarea obligatorie şi paşapoartele sanitare ar fi interzise de Constituţia Canadei, dar şi de alte convenţii internaţionale.

Canada a impus vaccinarea obligatorie pentru şoferii de camion transfrontalieri la 15 ianuarie, după un anunţ în acest sens anul trecut. 

Până la aceste proteste, o seamă de organizaţii s-au opus măsurilor sanitare stricte din Canada, însă în mare parte pe cont propriu. „Action4Canada” a deschis o acţiune în instanţă contra obligativităţii vaccinării şi măştilor, acuzând o „proclamare falsă a unei pandemii de COVID” parţial izvorâtă de la Bill Gates. Scopul ar fi o „Nouă Ordine Economică” care ar fi instaurată prin injectarea de microcipuri controlate prin comunicaţii 5G.

„Action4Canada” este una din grupările listate ca „participante” pe site-ul organizaţiei lui Bauder. Acesteia i s-au alăturat activişti precum Tamara Lich, din partea unui partid obscur ce pledează pentru independenţa vestului Canadei, Benjamin Dichter, care a avertizat asupra „islamizării crescânde a Canadei”, şi Pat King, un agitator anti-guvern care a cerut arestarea premierului Justin Trudeau.

De la cooptarea acestor grupări anti-guvern, au început să apară manifestanţi cu steaguri neonaziste şi confederate, blazoane QAnon pe camioane, iar pe pe stâlpii de telefonie stickere cu chipul lui Trudeau: „Căutat pentru crime împotriva umanităţii”.

Într-un live pe Facebook, Bauder le-a cerut însă susţinătorilor să „renunţe la discursul despre vaccin” şi să rămână conectaţi la mesajul central, şi anume „libertate”.

Acţiunea lui a primit susţinere publică în mainstreamul politic şi al opiniei publice - politicieni din partidul Conservator canadian, aflat în opoziţie, au venit să stea de vorbă cu protestatarii. Donald Trump şi Elon Musk şi-au exprimat suportul, la fel şi moderatori ai Fox News, care au urmărit atent evoluţia a ceea ce poliţia canadiană a numit „asediu”..

Bauder promite că nu va pleca până când nu obţine anularea mandatelor, şi chiar un „memorandum de înţelegere” care, potrivit convingerii sale, ar forţa mâna guvernului, posibil şi în sensul declanşării unor noi alegeri, dacă suficienţi oameni sunt pregătiţi să subscrie la aceste cereri.

„Vrem să ne focusăm pe politicieni, casele lor, pe locurile unde se află ei”, a ameninţat Pat King într-o transmisie live pe Facebook în ianuarie.

Următorul pas este blocarea lanţurilor de aprovizionare majore, a subliniat el.

Organizatorii ocupaţiei au strâns fonduri de peste 6 milioane de dolari canadieni (4,7 milioane de dolari americani).

Ei au reuşit să se coordoneze pentru a atrage aşa-numite „convoiuri de solidaritate” , blocând punctul de trecere Coutts între Alberta şi Montana, să împingă la limitele resursele poliţiei din Toronto şi Quebec City, şi să atragă atenţia unor activişti cu aceleaşi convingeri din Helsinki, Canberra, Londra şi Bruxelles.

Canadienii au dreptul să protesteze, a  scris Trudeau pe Twitter „Dar să fim clari: ei nu au dreptul să ne blocheze economia, sau democraţia, sau viaţa de zi cu zi a concetăţenilor noştri. Trebuie să se oprească”, a subliniat premierul canadian reales recent.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite