România, agonia se prelungeşte: Ce ţări vor fi la Mondiale, când tricolorii se vor uita la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Stanciu, încă o calificare ratată cu echipa României
Nicolae Stanciu, încă o calificare ratată cu echipa României

Pentru tot mai multe ţări, Mondialul se apropie. Pentru România, din păcate, el se îndepărtează. Au trecut 24 de ani de la ultima calificare a tricolorilor. Şi aşteptarea va ajunge la cel puţin 28 de ani.

Pentru că, încă din luna noiembrie, prima reprezentativă a încheiat socotelile cu preliminariile pentru CM 2022. Cu încă un eşec, clasându-se pe 3 în grupa J, după Germania şi Macedonia de Nord, depăşind doar „liliputanele“ Armenia, Islanda şi Liechtenstein. 

Iar dacă România se laudă că abia a numit un selecţioner, vorbim despre Edward Iordănescu, după două luni de căutări şi refuzuri, alte naţionale se mândresc cu biletele obţinute pentru turneul final. În timp ce, în cazul altor formaţii, s-a pus deja şampania la rece.

Coreea

Coreea de Sud merge la Mondiale, fără pauză, începând din 1986

Coreea de Sud, într-o companie selectă

În Asia, reprezentativa Iranului a devenit a 14-a echipă calificată, încă de săptămâna trecută, iar acum a fost urmată de Coreea de Sud, a 15-a naţională care va fi prezentă în Qatar. Ambele ţări au atins nişte borne importante. Iranul a stabilit un record continental, asigurându-şi cel mai repede calificarea, cu trei etape înainte de finalul preliminariilor. Coreea de Sud, în schimb, a bifat a 10-a calificare consecutivă.

Echipa pregătită de portughezul Paulo Bento (52 de ani) e doar a 6-a din lume care se poate lăuda cu o asemenea serie de prezenţe succesive la Mondiale. În ierarhia calificărilor neîntrerupte, înaintea sud-coreenilor, se află: Brazilia (22 de calificări, adică la toate ediţiile!), Germania (18, între 1954-2022), Italia (14, între 1962-2014), Argentina (13, între 1974-2022) şi Spania (12, între 1978-2022).

Din zona asiatică, Arabia Saudită şi Japonia sunt favorite să se califice direct din grupa B. Ceea ce înseamnă că Emirate, Irak sau Liban (locul 3 grupa A) şi Australia (foarte probabil, locul 3 în grupa B) se vor întâlni în primul baraj continental. Învingătoarea va ajunge, ulterior, în faţa unei naţionale din America de Sud, pentru barajul intercontinental decisiv pentru calificare.

Suarez

Luis Suarez (Uruguay) a jucat la Mondialele din 2010, 2014 şi 2018

Uruguay a renăscut după Tabarez

În America de Sud, pe lângă deja calificatele Brazilia şi Argentina (are o serie de 29 de meciuri fără înfrângere!), Ecuador e şi ea cu un picior în Qatar. Iar Uruguay a renăscut după ce l-a concediat pe Oscar Tabarez (74 de ani), în noiembrie 2021. Pentru că echipa era în colaps, cu patru înfrângeri la rând, cu fostul selecţioner. 

De când pe bancă a fost adus Diego Alonso (46 de ani), Uruguay are două victorii la rând: 1-0 cu Paraguay şi 4-1 cu Venezuela. Urmează ultimele două întâlniri, cele din luna martie, cu Peru (24 martie, acasă) şi cu Chile (29 martie, în deplasare). Care îi pot trimite pe Luis Suarez şi compania în Qatar. În acest moment, clasamentul arată aşa, cu precizarea că primele patru clasate se califică direct, iar locul 5 va juca barajul cu Asia:

1. Brazilia 39 de puncte

2. Argentina 35p

3. Ecuador 25p

4. Uruguay 22p

5. Peru 21p

6. Chile 19p

7. Columbia 17p

8. Bolivia 15p

9. Paraguay 13p

10. Venezuela 10p

Canada

Canadienii se pregătesc de o a doua calificare la Mondiale

Surpriza Canada

În America de Nord, impresionează ascensiunea Canadei, gata să-şi facă apariţia la un Mondial doar pentru a doua oară în istorie. Reprezentativa „Frunzei de Arţar“ a mai fost la un Mondial, acum 36 de ani, la Mexic 1986. Când a ieşit din faza grupelor, cu trei înfrângeri în trei meciuri. 

Acum, pregătită de englezul John Herdman (46 de ani), Canada face furori în preliminarii, având cinci victorii succesive, ultima cu SUA (2-0). Cu patru etape înainte de final, canadienii sunt ca şi calificaţi, după cum se poate vedea mai jos:

1. Canada 22 de puncte

2. SUA 18p

3. Mexic 18p

4. Panama 17p

5. Costa Rica 13p

6. El Salvador 9p

7. Jamaica 7p

8. Honduras 3p

La finalul celor 14 etape, primele trei clasate se vor califica direct. Locul 4 va întâlni reprezentanta din Oceania, cel mai probabil Noua Zeelandă, în meciul decisiv pentru calificare.

1998 e anul în care România s-a calificat ultima dată la Mondiale. În Franţa, tricolorii au avansat până în 16-imi, unde au pierdut în faţa Croaţiei (0-1).   

Echipele calificate până acum

*ASIA: Qatar (gazda turneului), Iran, Coreea de Sud

*EUROPA: Germania, Danemarca, Franţa, Belgia, Croaţia, Spania, Serbia, Anglia, Elveţia, Olanda

*AMERICA DE SUD: Brazilia, Argentina

Cum sunt repartizate cele 32 de locuri

*Asia: 4,5

*Africa: 5

*America de Nord: 3,5

*America de Sud: 4,5

*Europa: 13

*Oceania: 0,5

Barajele de calificare intercontinentale vor fi într-o singură manşă, după cum se poate vedea mai jos:

- Câştigător baraj Asia - Locul 5 din America de Sud (13/14 iunie, Qatar)

- Locul 4 America de Nord - Reprezentativa din Oceania (13/14 iunie, Qatar)

Quieroz

Carlos Queiroz (Egipt) speră să meargă la un alt Mondial, după ce a calificat Portugalia şi Iran (de două ori).

Barajele decisive din Africa

*Egipt - Senegal

*Camerun - Algeria

*Ghana - Nigeria

*RD Congo - Maroc

*Mali - Tunisia

Meciurile tur se vor juca la 24/26 martie, iar cele retur la 27/29 martie.

Ronaldo

Cristiano Ronaldo (Portugalia) speră să joace la o nouă ediţie a turneului final, la 36 de ani

Primele baraje europene

Traseul A

*Scoţia - Ucraina şi Ţara Galilor - Austria

Traseul B

*Rusia - Polonia şi Suedia - Cehia

Traseul C

*Italia - Macedonia de Nord şi Portugalia - Turcia

Mecurile se vor juca la data de 24 martie, pe terenul primei echipe, într-o singură manşă. Învingătoarele din fiecare traseu se vor întâlni, la 29 martie, în meciul decisiv pentru calificare, tot într-o singură manşă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite