Cine l-a trădat pe liderul Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lider ISIS

Soţia unui apropiat al lui al-Baghdadi şi un cumnat al liderului Statului Islamic ar fi furnizat informaţii esenţiale americanilor care au condus la lichidarea acestuia.

Irakul a ajutat Statele Unite să ia urma liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, ucis duminică într-o operaţiune militară americană în Siria, relatează The Associated Press.

Un ajutor irakian al lui al-Baghdadi a fost ucis în vestul Irakului, în urmă cu câteva luni, într-un atac aerian american, declară pentru AP un oficial irakian de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii.

Soţia acestuia a devenit o sursă-cheie de informaţii despre locurile în care se afla al-Baghdadi, iar cu ajutorul acesteia Irakul a putut să transmită Statelor Unite coordonatele liderului SI.

Cumnatul lui al-Baghdadi a fost arestat recent de către irakieni şi a oferit, de asemenea, informaţii despre locurile în care se afla al-Baghdad, declară pentru AP alt oficial irakian din cadrul serviciilor de securitate.

Niciunul dintre cei doi oficiali irakieni nu au fost autorizaţi să facă declaraţii publice despre operaţiuni în domeniul informaţiilor şi au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, precizează AP.

Citeşte şi: VIDEO Donald Trump confirmă că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este mort: SUA au făcut dreptate. A murit ca un laş

Presa americană a dezvăluit că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost ţinta unei operaţiuni militare nocturne a Statelor Unite, în nord-vestul Siriei, în cursul căreia acesta ar fi fost ucis.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică în vederea unei ”operaţiuni vizând lideri de rang înalt SI”.

Operaţiunea de eliminare a liderului Daesh Abu Bakr al-Baghdadi a fost posibilă datorită mai multor luni de muncă de strângere de informaţii, a declarat Mazloum Abdi, comandantul militar al Forţelor Democrate Siriene (SDF).

Lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, anunţată duminică de mai multe canale media şi confirmată ulterior de Donald Trump, a cerut câteva luni de colectare a informaţiilor de către kurzi şi americani, a declarat comandantul militar al SDF, Mazloum Abdi.

„Timp de cinci luni, a fost instituită o cooperare comună la sol şi monitorizare precisă, până când puteam realiza o operaţiune comună pentru a-l ucide Abu Bakr al-Baghdadi”, a scris Mazloum Abdi pe Twitter.

Citeşte şi: Mărirea şi decăderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, lichidat de comandouri americane

Operaţiunea a fost complexă, elicoptere şi drone au asigurat înaintarea trupelor speciale, care au atacat la sol ultima fortăreaţă importantă a liderului extremist, în provincia siriană Idlib.

Al-Baghdadi a scăpat printr-un tunel săpat sub locuinţa sa, luându-şi şi trei dintre copii săi mici. A fost urmărit cu câini şi când a ajuns într-o fundătură şi-a detonat vesta cu explozibili pe care o purta, a spus preşedintele american.

”Liderul Statului Islamic şi copii săi au murit pe loc”, a confirmat Trump, care a spus că ”trupul i-a fost mutilat”, dar că testele permit identificarea sa.

Citeşte şi: VIDEO Cum s-a desfăşurat operaţiunea de lichidare a liderului Statului Islamic

„Raidul forţelor americane a durat 2 ore, nu au fost pierderi umane, dar câinele folosit în urmărirea prin tunel a fost rănit. Au fost ucişi mai mulţi luptători şi ”parteneri” ai lui Al Baghdadi şi au fost capturate materiale foarte importante care ”vor scoate la iveală planurile de viitor ale Statului Islamic”, a mai spus Donald Trump.

”Preşedintele american a mulţumit pentru ”excelenta cooperare” cu Rusia în timpul operaţiunii, Moscova permiţând accesul prin spaţiul aerian sirian aflat sub controlul său, atunci când Washington-ul a cerut să trimită suportul aerian”, transmite Russia Today

Sursa citată precizează că Trump a adresat mulţumiri Rusiei, Turciei, Siriei, Irakului şi kurzilor pentru că au ajutat operaţiunea SUA de eliminare a lui Al-Baghdadi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite