VIDEO Trump a urmărit în direct operaţiunea de lichidare liderului grupării jihadiste Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trump

Preşedintele american Donald Trump a dezvăluit duminică faptul că a urmărit raidul în care a fost ucis liderul Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, în Siria, în timp ce operaţiunea era în desfăşurare ”ca şi cum te uitai la un film”, relatează The Associated Press.

Locatarul Casei Albe vrea ca înregistrarea video să fie făcută publică, pentru a-i demoraliza pe susţinătorii lui al-Baghdadi.

El a precizat că a urmărit desfăşurarea unei mari părţi a operaţiunii, sâmbătă noaptea, din Situation Room, la Casa Albă.

Al-Baghdadi se afla sub supravegherea Statelor Unite de mai multe săptămâni, a dezvăluit el.

În timpul operaţiunii, forţele americane au zburat la joasă altitudine, rapid, şi s-a tras împotriva lor, la un moment dat.

Trump vrea ca înregistrarea video a operaţiunii să fie făcută publică, pentru ca lumea să vadă că al-Baghdadi şi-a petrecut ultimele momente ”plângând”, ”smiorcăindu-se” şi ”urlând”.

 Liderul Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi ”este mort” într-un raid în nord-vestul Siriei care l-a vizat, a anunţat duminică Donald Trump, relatează The Associated Press.

Al-Baghdadi s-a sinucis în timpul raidului american, detonându-şi o vestă încărcată cu explozivi, omorându-se pe el şi trei dintre copiii săi.

Forţele speciale americane au efectuat un ”îndrăzneţ raid nocturn” şi şi-au îndeplinit misiunea, a anunţat Trump în această intervenţie către naţiunea, la Casa Albă, în Sala Diplomatică (Diplomatic Room).

Niciun militar american nu a fost ucis, însă unii dintre susţinătorii lui al-Baghdadi au fost ucişi, îndeplinind astfel cel mai important obiectiv în domeniul securităţii naţionale al adminsitraţiei sale, a adăugat el.

Liderul SI a murit după ce a fugit într-un tunel din care nu exista ieşire, în care a detonat o vestă încărcată cu explozivi, omorând împreună cu el trei dintre copiii săi.

Trump a descris raidul american din Siria în care a fost ucis unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume.

El a apreciat că al-Baghdadi şi-a petrecut ultimele momente din viaţă în frică şi că liderul SI s-a ”smiorcăit şi a plâns” şi a murit ca ”un laş, fugind şi plângând”.

Operaţiunea a fost complexă, elicoptere şi drone au asigurat înaintarea trupelor speciale, care au atacat la sol ultima fortăreaţă importantă a liderului extremist, în provincia siriană Idlib.

Al-Baghdadi a scăpat printr-un tunel săpat sub locuinţa sa, luându-şi şi trei dintre copii săi mici. A fost urmărit cu câini şi când a ajuns într-o fundătură şi-a detonat vesta cu explozibili pe care o purta, a săus preşedintele american.

”Liderul Statului Islamic şi copii săi au murit pe loc”, a confirmat Trump, care a spus că ”trupul i-a fost mutilat”, dar că testele permit identificarea sa.

„Raidul forţelor americane a durat 2 ore, nu au fost pierderi umane, dar câinele folosit în urmărirea prin tunel a fost rănit. Au fost ucişi mai mulţi luptători şi ”parteneri” ai lui Al Baghdadi şi au fost capturate materiale foarte importante care ”vor scoate la iveală planurile de viitor ale Statului Islamic”, a mai spus Donald Trump.

    ”Preşedintele american a mulţumit pentru ”excelenta cooperare” cu Rusia în timpul operaţiunii, Moscova permiţând accesul prin spaţiul aerian sirian aflat sub controlul său, atunci când Washington-ul a cerut să trimită suportul aerian”, transmite Russia Today

Sursa citată precizează că Trump a adresat mulţumiri Rusiei, Turciei, Siriei, Irakului şi kurzilor pentru că au ajutat operaţiunea SUA de eliminare a lui Al-Baghdadi.

    El a precizat că Statele Unite au primit o identificare imediată şi pozitivă a cadavrului şi a apreciat că lumea este, în prezent, un loc mult mai sigur.

Presa americană a dezvăluit că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost ţinta unei operaţiuni militare nocturne a Statelor Unite, în nord-vestul Siriei, în cursul căreia acesta ar fi fost ucis.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică în vederea unei ”operaţiuni vizând lideri de rang înalt SI”.

Operaţiunea de eliminare a liderului Daesh * Abu Bakr al-Baghdadi a fost posibilă datorită mai multor luni de muncă de strângere de informaţii, a declarat Mazloum Abdi, comandantul militar al Forţelor Democrate Siriene (SDF).

Lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, anunţată duminică de mai multe canale media şi confirmată ulterior de Donald Trump, a cerut câteva luni de colectare a informaţiilor de către kurzi şi americani, a declarat comandantul militar al SDF, Mazloum Abdi.

 "Timp de cinci luni, a fost instituită o cooperare comună la sol şi monitorizare precisă, până când puteam realiza o operaţiune comună pentru a-l ucide Abu Bakr al-Baghdadi", a scris  Mazloum Abdi pe Twitter.

Rusia nu deţine informaţii fiabile despre operaţiune 

Armata rusă a susţine că nu deţine informaţii fiabile despre operaţiunea condusă de SUA în care a fost ucis liderul ISIS , Abu Bakr al-Baghdadi.

Rusia nu are date precise despre moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis, potrivit lui Donald Trump, în timpul unei operaţiuni americane din Idlib, Siria,  a declarat purtătporul de cuvânt al ministerului rus al Apărării,Igor Konacenkov.

"Armata rusă nu are informaţii de încredere cu privire la desfăşurarea unei operaţiuni a armatei americane pentru a-l „ elimina " din nou pe liderul Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, în zona Idlib controlată de Turcia ", a spus el.

Potrivit lui Konacenkov, numărul din ce în ce mai mare al celor care îşi anunţă participarea la eliminarea lui al-Bagdadului şi răspândeşte detalii contradictorii despre operaţiune pune la îndoială realitatea operaţiunii ca atare şi succesul acesteia.

Posibilii succesori ai liderului jihadist Abu Bakr al-Baghdadi în fruntea Statului Islamic

Postul de televiziune prin satelit pan-arab, din Beirut, Al Mayadeen, a sugerat ca posibili succesori ai liderului Statului Islamic,  Abu Bakr al-Baghdadi, ucis de comandouri americane, sâmbătă, pe cei doi asistenţi ai acestuia: Abu Abdel Rahman al-Jezrawi şi Abu Osman al-Farancy.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite