Cine este Naftali Bennett, liderul coaliţiei  de dreapta Yamina, care ar putea fi viitor premier al Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul coaliţiei  de dreapta Yamina Naftali Bennett FOTO EPA-EFE
Liderul coaliţiei  de dreapta Yamina Naftali Bennett FOTO EPA-EFE

Naftali Bennett, liderul coaliţiei Yamina, din care au făcut parte Uniunea Partidelor de Dreapta şi Noua Dreaptă, ar putea forma un nou guvern alături de Yair Lapid şi partidul său de centru Yesh Atid, printre alţii.

După mai multe tentative de reformare şi după ce partidele de dreapta Vatra Evreiască şi Tkuma, partidul  Zionist Religios, au părăsit coaliţia Yamina (Spre Dreapta), Naftali Bennett a anunţat în mai 2021 că trece în opoziţie. 

Pe 30 mai, Bennet a anunţat într-un discurs televizat că Yamina se va alătura unui guvern de unitate naţională alături de Yair Lapid şi în care cei doi lideri ar urma să fie premieri prin rotaţie, la 2 ani. Coaliţia e formată de partide de dreapta, centriste şi de stânga şi de partidul arab islamist Ra’am, şi trebuie să treacă de votul Knesset-ului. În cazul cel mai fericit, în condiţiile în care un parlamentar din Yamina a anunţat că votează împotriva noului guvern, noua coaliţie ar obţine o majoritate firavă de 61 de locuri din 120 ale parlamentului israelian.

Naftali Bennett s-a născut pe 25 martie 1972 la Haifa, Israel, din părinţi evrei care au emigrat din SUA în Israel în 1967. Bunicii său au fost imigranţi evrei polonezi care s-au stabilit la San Francisco. Membri ai familiei din partea mamei, care au rămas în Polonia, au pierit în Holocaust. 

Părinţii lui Bennett  au învăţat ebraica ca voluntari şi ulterior tatăl său, Jim Bennett, a devenit antreprenor în domeniul construcţiilor, iar mama sa, Myrna, a fost vice director general al programului pentru nordul Israelului al Asociatiei Americanilor şi Canadienilor din Israel.

Naftali Bennett a avut mai multe mandate de ministru în guvernele lui Benjamin Netanyahu, şi anume al învăţământului (2015-2019), al economiei şi al serviciilor religioase (2013-2015) şi al apărării (noiembrie 2019-martie 2020).

A fost militar şi s-a distins în unităţi de comando de elită (Sayeret Matkal şi Maglan), unde a obţinut funcţii de comandant.

Bennet a fost un prosper om de afaceri înainte să intre în politică. În 1999, a fost cofondatorul companiei de software „Cyota”, pe care ulterior a vândut-o cu 145 de milioane de dolari, iar  apoi a fost director general al „Soluto”.

 În 2006, a intrat în politică ca membru al partidului Likud, iar în 2008 a fost numit şef al echipei de lucru a lui Benjamin Netanyahu, pe atunci liderul opoziţiei. În anii 2010-2012, Bennett a deţinut funcţia de director general al Consiliului „Yesha”, organizaţia locuitorilor israelieni aşezaţi în Cisiordania.

Considerat ultranaţionalist (el s-a caracterizat drept „mai spre dreapta decât Netanyahu) Bennett a militat pentru Israel stat evreu şi a susţinut drepturile culturale şi religioase asupra Cisiordaniei, Ierusalimului de Est şi Înălţimilor Golan.

După ce a părăsit Likud, partidul premierului israelian, a devenit membru al partidului naţionalist Vatra Evreiască pe care l-a ajutat să intre în Parlament în 2013.

Bennet respinge ideea creării unui stat palestinian, o soluţie la conflictul israelo-palestinian agreată şi propusă de comunitatea internaţională şi susţinută de SUA.

„Câtă vreme am oarece putere şi control nu voi ceda niciun centrimetru din pământul Israelului. Punct”, a declarat el într-un interviu acordat în februarie 2021. În schimb, Bennet militează pentru anexarea celei mai mari părţi din Cisiordania la care se referă cu numele său ebraic biblic Samaria sau Iudeea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite