Cinci cutremure consecutive în Afganistan. Cel puțin 15 persoane au murit și 78 sunt rănite UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a înregistrat sâmbătă, în vestul Afganistanului, cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3. Cel puțin 15 persoane au murit și 78 sunt rănite, potrivit BBC News.

Cutremurele au avut loc după o altă serie de seisme. FOTO GFZ
Cutremurele au avut loc după o altă serie de seisme. FOTO GFZ

UPDATE: Cel puțin 15 persoane au murit și 78 sunt rănite în urma cutremurului care a lovit vestul Afganistanului, potrivit autorităților.

Mai multe clădiri au fost avariate, prinzând oamenii sub dărâmături, au declarat oficialii afgani.

Eram în birourile noastre și, dintr-o dată, clădirea a început să se cutremure. Tencuielile de pe pereți au început să cadă, iar pereții s-au crăpat, unii pereți și părți ale clădirii s-au prăbușit”, a declarat pentru agenția de știri AFP, Bashir Ahmad, un locuitor din Herat, care nu poate lua legătura cu familia sa.

Peste 70 de persoane rănite sunt tratate la principalul spital din oraș, potrivit unui oficial din domeniul sănătății.

Știrea inițială

Cel mai puternic dintre seisme (primul) a avut loc la ora locală 12:11 (+5:30 GMT), la o adâncime de 14 kilometri şi la 33 de kilometri de oraşul Zindah Jan, situat în provincia Herat, potrivit USGS,  transmite EFE, citată de Agerpres.

În decurs de o oră au urmat patru replici consecutive, de 5,5, 4,7, 6,3, respectiv 5,9 grade, conform datelor USGS.

Cel de-al patrulea cutremur, de asemenea cu magnitudinea 6,3, a fost înregistrat la aproximativ zece kilometri adâncime şi la circa 29 de kilometri de Zindah Jan.

Autorităţile afgane nu au raportat victime sau pagube materiale imediate.

Seisme anterioare

Cele cinci cutremure s-au produs în aceeaşi săptămână în care Afganistanul, Nepalul şi India au înregistrat cinci cutremure consecutive, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 6,2. Cel care a zguduit Afganistanul a fost de 4,7, înregistrat marţi la o adâncime de 10 kilometri, în oraşul Fayzabad, în vestul Afganistanului, potrivit Centrului Naţional de Seismologie (NCS) din India.

Afganistanul se numără printre ţările cele mai predispuse la dezastre naturale şi are o populaţie foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, şi o infrastructură insuficientă pentru a face faţă inundaţiilor sau cutremurelor, notează EFE.

La sfârşitul lunii iunie 2022, un seism similar, cu magnitudinea 5,9, care a lovit provinciile estice Paktika şi Khost, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a peste o mie de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.500, pe lângă distrugerea a sute de case.

În februarie 1998, țara asiatică a suferit, de asemenea, de pe urma unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de cutremure, când două cutremure cu magnitudinea 5,9, respectiv 6 au lovit nordul ţării şi au provocat moartea a aproximativ 4.000 de persoane. Câteva luni mai târziu, la sfârşitul lunii mai, un alt cutremur, de 7 grade, a lovit aceeaşi zonă, provocând circa 5.000 de decese.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite