Numărul deceselor creşte dramatic în urma cutremurului din Afganistan: cel puţin 1.500 de morţi. „I-am pierdut pe toţi din familie” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Numărul oamenilor care au murit în cutremurul din Afganistan a ajuns la cel puţin 1.500, iar alţi peste 2.000 sunt răniţi, conform unui oficial taliban menţionat de reţeaua de televiziune Al Jazeera şi agenţia presă rusă TASS.

Bilanţul de circa 1.500 de morţi este unul provizoriu, iar mulţi cetăţeni afgani rămân îngropaţi sub casele prăbuşite. 

Cele mai multe victime au fost înregistrate în districtele Gayan şi Barmal din Paktika, iar spitalele nu mai fac faţă răniţilor. 

Mai mulţi supravieţuitori au făcut declaraţii pentru BBC, de pe patul de spital din Paktika. Ei şi-au pierdut mai mulţi membri ai familiei. 

„Şapte într-o cameră, cinci în alta, patru în alta, apoi trei în alta, toţi din familia mea au fost ucişi”, a declarat o afgană, pentru BBC. 

„S-a auzit un bubuit şi patul meu a început să tremure. Tavanul a căzut. Eram prins, dar vedeam cerul. Mi s-a dislocat umărul, m-a durut capul, dar am ieşit. Sunt sigur că şapte sau nouă persoane din familia mea, care se aflau în aceeaşi cameră cu eu, sunt morţi”, a afirmat un alt supravieţuitor, Shabir, pentru BBC. 

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 pe scara Richter a avut loc, miercuri, în mai multe zone din Afganistan şi Pakistan. Dezastrul reprezintă o provocare decisivă pentru guvernul taliban, „incapabil financiar să ajute oamenii în măsura în care este necesar”, potrivit declaraţiilor unui înalt oficial taliban, Abdul Qahar Balkhi. 

În urma seismului, ONU s-a „mobilizat complet”, iar provizii medicale, alimente şi adăposturi de urgenţă au fost expediate în zona cutremurului. De asemenea, ONU a trimis şi medici. Primele ajutoare internaţionale au ajuns joi în ţară, însă salvatorilor le este greu să ajungă la oameni din pricina drumurilor distruse şi a serviciilor de comunicaţii care au picat. 

„Este iunie şi vremea nu ar trebui să fie aşa. Am avut grindină şi zăpadă şi asta îngreunat foarte mult lucrurile. Acele drumuri nu au fost niciodată dezvoltate cu adevărat din cauza situaţiei de securitate din ultimii douăzeci de ani, aşa că există o mulţime de provocări, dar sperăm să putem ajunge” a afirmat voluntarul Obaidullah Baheer, de la ONG-ul Salvaţi Afganii de Foamete, pentru BBC. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite