China caută să profite de slăbiciunile Rusiei: Telegramele trimise de Xi Jinping în timp ce se afla în vizită la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xi Jinping mai face un pas pentru a extinde influența Chinei într-o regiune dominată în mod tradițional de țara condusă de „prietenul” său „intim” Vladimir Putin.

Xi Jinping în timpul unei vizite la Samarkand, Uzbekistan FOTO Arhivă
Xi Jinping în timpul unei vizite la Samarkand, Uzbekistan FOTO Arhivă

În timp ce se afla la Moscova în cadrul primei sale vizite în străinătate de la preluarea celui de-al treilea mandat la conducerea regimului de la Beijing, Xi Jinping trimitea invitații pentru primul summit China-Asia Centrală.

Aceste invitații au fost dezvăluite de liderii Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului, potrivit cărora summitul este programat pentru luna mai, la Beijing. Turkmenistanul, cel mai important furnizor de gaze al Chinei, încă nu a comunicat dacă a fost invitat sau nu la summitul convocat de Xi.

Aceste state autoritare sunt considerate drept rute importante pe „Noul Drum al Mătăsii”, un proiect uriaș prin care China intenționează să domine comerțul mondial.

Rusia, în schimb, le consideră încă din secolul XIX drept parte a zonei sale de influență. Însă rolul ei în Asia Centrală a scăzut treptat după destrămarea Uniunii Sovietice și mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, unde este înlocuită în principal de China și Turcia.

Liderul chinez Xi Jinping și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au vizitat recent această regiune, la fel ca președintele Consiliului European Charles Michel și secretarul de stat american Antony Blinken.

Înainte de a vizita regiunea, Xi Jinping a organizat în ianuarie 2022 un summit în formatul 5+1 cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și statele din Asia Centrală.

Cele patru invitații trimise luni și marți de Xi sunt asemănătoare. Liderul de la Beijing le-a transmis invitaților săi că este „nerăbdător” să discute asupra unui „plan măreț” de dezvoltare a relațiilor între China și Asia Centrală. Practic, el își exprima această dorință în timp ce îl privea cu compătimire pe Putin și îi spunea: „Ai grijă, prieten drag”.

Totuși, eforturile lui Xi provoacă temeri și opoziție în rândul populațiilor din regiune, în special în Kîrgîzstan și Kazahstan, unde mulți denunță acapararea terenurilor de către chinezi, creșterea datoriilor față de Beijing și represiunea aplicată de regimul de la Beijing împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite