China dă vina pe SUA pentru invazia Rusiei din Ucraina. Antony Blinken este aşteptat la Beijing

0
Publicat:

Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, şi a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului care se apropie de împlinirea unui an, relatează DPA.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, potrivit Agerpres. 

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse. Ea a denunţat aceste afirmaţii drept „suspiciuni nejustificate” şi „şantaj lipsit de temei”.

Mao Ning a adăugat că China „nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime şi intereselor companiilor chineze”.

Rusia a declanşat în februarie 2022 o invazie militară la scară largă în Ucraina. Republica Populară Chineză, un aliat al Moscovei, nu a condamnat acţiunile Rusiei.

Această amplificare a tensiunilor diplomatice între China şi SUA intervine cu doar câteva zile înainte de vizita secretarului de stat Antony Blinken, care este aşteptat la Beijing duminică. Vizita lui Blinken este prima în China a unui secretar de stat american din 2018.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale. SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului şi îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins.

Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depăşească „nicio linie roşie” în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Taiwan.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite