China agită apele în Orientul Mijlociu. Beijingul sprijină Iranul în „apărarea suveranității”

0
Publicat:

China sprijină Iranul în apărarea „suveranității, securității și demnității naționale,” a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi ministrului iranian interimar de externe într-o convorbire telefonică de duminică, conform unei declarații a Ministerului de Externe al Chinei.

China își declară sprijin pentru Iran în apărarea suveranității sale FOTO Arhivă
China își declară sprijin pentru Iran în apărarea suveranității sale FOTO Arhivă

În cadrul convorbirii, Wang a reiterat denunțarea de către Beijing a asasinării șefului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran pe 31 iulie, spunând că atacul a încălcat suveranitatea Iranului și a amenințat stabilitatea regională, potrivit Reuters.

Iranul și grupul Hamas au denunțat, de asemenea, atacul în care a fost ucis Haniyeh.

Israelul nu a revendicat, dar nici nu a negat responsabilitatea pentru asasinat, lucru ce a alimentat îngrijorarea că războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un război regional mai amplu.

Wang i-a transmis lui Ali Bagheri Kani, ministrul iranian interimar de externe, că uciderea lui Haniyeh a „subminat direct procesul de negociere a încetării focului în Gaza și a afectat pacea și stabilitatea regională”, a declarat Ministerul de Externe al Chinei.

„China sprijină Iranul în apărarea suveranității, securității și demnității sale naționale în conformitate cu legea, și în eforturile sale de a menține pacea și stabilitatea regională, și este pregătită să mențină o comunicare strânsă cu Iranul”, a fost citat Wang.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian l-a nominalizat duminică pe Abbas Araqchi ca ministru de externe al țării. Araqchi a fost negociatorul-șef al Iranului în discuțiile nucleare din 2013 până în 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite