Cenzura chineză blochează un clip viral ce prezintă lockdown-ul din Shanghai: „Virusul nu ne omoară, dar foametea da”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shanghai FOTO Shutterstock
Shanghai FOTO Shutterstock

Autorităţile chineze ale internetului încearcă să blocheze un videoclip popular care evidenţiază impactul restricţiilor de cinci săptămâni din Shanghai asupra rezidenţilor săi, informează BBC.

Clipul prezintă înregistrări audio cu cetăţeni care se plâng de starea lor, lipsa hranei şi îngrijirea medicală deficitară.

Încercările oficiale de a-l elimina au declanşat o reacţie pe site-urile chineze.

Cele 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost închise în casele lor timp de săptămâni, în timp ce oficialii încearcă să ţină sub control un focar sever de Covid-19.

Montajul de şase minute prezintă clipuri audio ale populaţiei locale care critică proviziile insuficiente de hrană şi se plâng de condiţiile medicale precare.

"Nu am mai mâncat de zile întregi”, se aude o persoană implorând.

"Acest virus nu ne poate ucide. Foametea poate”, spune o alt persoan[.

Videoclipul, intitulat The Voice of April, a fost distribuit pe scară largă pe popularele platforme chineze Weibo şi WeChat.

Însă sâmbătă, autorităţile internetului au început să încerce să o elimine, luptându-se cu utilizatorii rebeli care postau copii noi în altă parte pe site-uri.

Au trecut cinci săptămâni de când populaţia din Shanghai a primit pentru prima dată ordin să stea acasă, ca parte a unor restricţii extrem de stricte.

Regulile vor să ţină cont de cea mai recentă creştere a COVID-19 a oraşului - cel mai sever val pe care l-a experimentat Shanghai până în prezent.

Critica publică a politicilor guvernamentale este rară în China, dar în ultimele câteva săptămâni unii rezidenţi din Shanghai au postat plângeri pe site-urile de socializare cu privire la condiţiile proaste în care erau ţinuţi.

Unii din zonele închise din Shanghai s-au luptat să aibă acces la provizii de hrană şi au fost forţaţi să aştepte ca Guvernul să le ofere legume, carne şi ouă.

Alte măsuri introduse recent includ plasarea de alarme electronice pe uşi pentru a preveni plecarea celor infectaţi cu virusul şi evacuarea forţată a rezidenţilor pentru ca locuinţele să fie dezinfectate.

Oficialii oraşului Shanghai au ordonat, de asemenea, ca toţi pacienţii infectaţi şi contactele lor apropiate să fie transferaţi în carantină centralizată administrată de guvern.

În clipul viral, o femeie poate fi auzită plângându-se că "nici tavanul nu este încă terminat" la un spital temporar în care era internată.

"Odată ce am ajuns, toată lumea s-a luptat pentru o pătură şi un pat", a spus ea.

Alţi locuitori strigă "mulţumesc, albi mari!" - o poreclă pentru oficialii din domeniul sănătăţii îmbrăcaţi în echipament alb de protecţie în timp ce erau dislocaţi în diferite cartiere din Shanghai pentru a aplica regulile de izolare.

Încercarea de a cenzura videoclipul a provocat o dezbatere pe reţelele sociale chineze, declanşând o reacţie în rândul comentatorilor.

Pe Weibo, unul dintre cele mai populare site-uri, un utilizator a răspuns: "Videoclipul prezenta doar fapte brute. Nu este nimic provocator!"

"Conţinutul său nu este nimic nou... Dar faptul că văd că şi asta este cenzurat, mă deranjează”, a scris un alt comentator.

Sâmbătă, când cenzorii au început să elimine videoclipul, oficialii din Shanghai au raportat peste 23.000 de cazuri de Covid-19 şi încă 12 decese în oraş.

Guvernul chinez a urmat o strategie zero-Covid încă de la începutul pandemiei, menită să menţină ţara complet liberă de virus.

În timp ce oficialii au reuşit să menţină nivelurile de infecţie relativ scăzute la începutul pandemiei, restricţiile ulterioare s-au luptat să ţină sub control variantele mai transmisibile ale virusului care au apărut de atunci.

Vă recomandăm şi: 

SUA avertizează Insulele Solomon că vor riposta „în consecinţă” dacă Beijingul va înfiinţa o bază militară în Arhipelagul Pacific

Preţurile petrolului au scăzut vineri, cât şi pe ansamblul acestei săptămâni

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite