Celebra actriţă iraniană Taraneh Alidoosti promite să rămână în ţară pentru a susţine mişcarea de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Taraneh Alidoosti, una dintre cele mai cunoscute actriţe iraniene, a promis duminică să continue să sprijine mişcarea de protest din Iran, afirmând că va rămâne în ţara ei şi va „plăti preţul” necesar pentru a-şi apăra drepturile, relatează AFP.

Taraneh Alidoosti sprijina protestele din Iran Foto AFP
Taraneh Alidoosti sprijină protestele din Iran Foto AFP

Taraneh Alidoosti, cunoscută în străinătate pentru rolurile sale în filmele regizorului Asghar Farhadi, şi-a anunţat intenţia de a-şi opri activitatea pentru a putea sprijini familiile celor ucişi sau arestaţi în timpul represiunii.

„Sunt o persoană care rămâne aici şi nu are nicio intenţie de a pleca”, a declarat actriţa în vârstă de 38 de ani într-o postare pe Instagram, în condiţiile în care mii de persoane, inclusiv personalităţi culturale, au fost arestate în represiunea împotriva protestelor declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, pe 16 septembrie.Ea a dat asigurări că nu deţine niciun alt paşaport în afară de cel iranian şi că nu posedă nicio reşedinţă în străinătate.

„Voi rămâne, voi înceta să lucrez. Voi rămâne alături de familiile deţinuţilor şi ale celor ucişi. Voi fi avocatul lor”, a spus actriţa.

„Voi lupta pentru ţara mea. Voi plăti preţul necesar pentru a-mi susţine drepturile şi, cel mai important, cred în ceea ce construim împreună astăzi”, a mai spus ea.Postarea ei a fost însoţită de un hashtag cu mesajul protestatarilor, „Femeie. Viaţă. Libertate”.

Taraneh Alidoosti este cunoscută ca fiind o activistă pentru drepturile femeilor şi drepturilor omului în Iran. În timpul unei precedente mişcări de protest din 2019, ea a declarat că iranienii sunt „milioane de prizonieri”.

Cel mai cunoscut rol al ei este cel pe care l-a jucat în filmul lui Asghar Farhadi „The Salesman”, câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în 2017.

Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că nu purta corespunzător vălul. Moartea sa a stârnit un val de proteste care continuă în Iran. Tinere, inclusiv eleve, sunt în prima linie a protestelor, multe cu capul descoperit, dând foc vălurilor şi sfidând forţele de securitate.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite