Procese publice pentru mii de iranieni arestați pentru că au participat la protestele antiguvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiția iraniană a anunțat că va organiza procese publice pentru mai bine de 1.000 de persoane reținute doar în timpul recentelor proteste din Teheran, precum și alte o mie în afara capitalei, conform The Guardian.

Protestele din Iran au căpătat amploare Foto Twitter/ @amnesty
Protestele din Iran au căpătat amploare Foto Twitter/ @amnesty

Mohammad Ghobadlo, un protestatar care a fost arestat sub acuzația de „corupție pe pământ”, după ce a participat la un miting antiguvernamental, a fost condamnat la moarte după o singură audiere, după cum a povestit mama sa. „Fiul meu are doar 22 de ani și este și bolnav. L-au lipsit de a avea un avocat și nu le permit avocaților să intre în instanță. L-au interogat fără să aibă acces la un avocat și l-au condamnat la moarte după o singură audiere. Este aceasta dreptate islamică? În ce instanță de judecată condamnă oamenii la moarte după o singură audiere? Îl vor executa în curând. Cer oamenilor să ajute”.

Serviciile de securitate au declanșat o represiune aprigă împotriva protestelor, în principal pașnice. Peste 250 de persoane au fost ucise, inclusiv 34 iranieni sub 18 ani, potrivit unei organizații pentru drepturile omului. Câteva mii de persoane au fost arestate, dintre care multe au fost duse în centre speciale de detenție IRGC.

Elita iraniană rămâne totuși împărțită. O parte susține că protestele sunt produsul unei conspirații străine bine puse la punct, iar o altă parte susține că tulburările, aflate acum la a șasea săptămână, dezvăluie probleme profunde în societatea iraniană.

Protestele de amploare din Iran față de moartea violentă a unei tinere de 22 de ani, care fusese arestată deoarece nu purta corect vălul islamic, au determinat o serie de reacții la nivel internațional.

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a declarat șocat de numărul de protestatari nevinovați care au fost arestați ilegal și violent. Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a anunțat că va cere Uniunii Europene să sancționeze Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) ca organizație teroristă.

De asemenea, Canada a anunțat o a patra rundă de sancțiuni împotriva înalților oficiali iranieni și a agenților săi de aplicare a legii, pe care Canada îi acuză că participă la reprimarea și arestarea protestatarilor neînarmați.

Ucraina a cerut oficial interzicerea echipei de fotbal a Iranului de la Cupa Mondială de luna viitoare, în urma utilizării de către Rusia a dronelor fabricate în Iran, pentru a lovi ținte civile și de infrastructură în interiorul Ucrainei. „Iranul este vinovat de încălcări sistematice ale drepturilor omului, ceea ce probabil încalcă Carta FIFA”, au transmis oficialii ucrainieni.

Iranul a recunoscut că există pericolul ca echipa de fotbal să fie exclus de la Cupa Mondială, decizie care îi va afecta pe iubitorii sportului, deoarece fotbalul este foarte iubit în această țară.

Peste 500 de jurnaliști civili au semnat o petiție prin care au cerut ca reporterii care au contribuit dezvălurile de despre moartea Mahsei Amini să fie eliberați din detenţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite