Cele mai periculoase țări din lume. Topul statelor în care turiștii nu sunt în siguranță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat al SUA a făcut un top al celor mai periculoase țări din lume în care cetățenii americani nu pot călători în siguranță, notează Insider.

Venezuela

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Departamentul de Stat a avertizat să nu călătorească în Venezuela din cauza „criminalității, tulburărilor civile, răpirilor și aplicării arbitrare a legilor locale”, precum și a „detențiilor abuzive, terorismului și infrastructurii sanitare precare”.

Mulți migranți venezueleni au fugit în SUA pentru a cere azil din cauza „crimelor împotriva umanității”, a raportat anterior Insider.

„Infracțiunile violente, cum ar fi omuciderile, jafurile armate, răpirile și furturile de mașini, sunt frecvente”, se arată în avertismentul Departamentului de Stat, adăugând că există un „risc de detenție abuzivă a cetățenilor americani”.

Irak

Irak

„Nu călătoriți în Irak din cauza terorismului, a răpirilor, a conflictului armat, a tulburărilor civile și a capacității limitate a Misiunii Irak de a oferi sprijin cetățenilor americani”, a avertizat Departamentul de Stat.

„Grupurile teroriste atacă în mod regulat forțele de securitate irakiene și civilii. Milițiile antiamericane amenință cetățenii americani și companiile internaționale în tot Irakul”.

Conflictul american din Irak de după 11 septembrie 2001 a fost unul dintre cele mai sângeroase, însumând zeci de mii de morți, a relatat anterior Insider.

Somalia

FOTO EPA – EFE
FOTO EPA – EFE

Departamentul de Stat a recomandat să nu se călătorească în Somalia din cauza „criminalității, terorismului, tulburărilor civile, problemelor de sănătate, răpirilor și pirateriei”.

„Criminalitatea violentă, cum ar fi răpirile și crimele, este comună în toată Somalia, inclusiv în Puntland și în regiunea Somaliland. Blocajele rutiere ilegale sunt larg răspândite”, a avertizat departamentul cu privire la această țară din Africa de Est, unde „teroriștii continuă să pună la cale răpiri, atentate cu bombă și alte atacuri”.

În octombrie, două atentate cu mașină-capcană în capitala țării, Mogadishu, s-au soldat cu peste 120 de morți și alți 150 de răniți, potrivit Reuters.

Haiti

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la „răpiri, infracțiuni și tulburări civile” în Haiti, țară afectată de sărăcie.

„Răpirea este larg răspândită, iar printre victime se numără în mod regulat cetățeni americani. Răpitorii pot folosi planificări sofisticate sau pot profita de oportunități neplanificate și chiar și convoaie au fost atacate. Cazurile de răpire implică adesea negocieri pentru răscumpărare, iar victimele au fost rănite fizic în timpul răpirilor”, potrivit avertismentului din 2022 al departamentului.

Sute de haitieni au murit, de asemenea, din cauza unei epidemii de holeră, a raportat Insider în decembrie.

Ucraina

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022.

„Cei care aleg să rămână în Ucraina ar trebui să dea dovadă de prudență din cauza potențialului de atacuri militare, crime și tulburări civile”, potrivit agenției.

Administrația Federală a Aviației și Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană au „interzis zborurile spre, dinspre și deasupra Ucrainei din cauza acțiunilor militare în curs de desfășurare”.

Afganistan

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Afganistan din cauza „conflictului armat, tulburărilor civile, criminalității, terorismului și răpirilor”, a precizat Departamentul de Stat.

„Călătoriile în toate zonele din Afganistan sunt nesigure, iar riscul de răpire sau de violență împotriva cetățenilor străini în Afganistan este ridicat”, potrivit departamentului. „Ambasada SUA din Kabul și-a suspendat operațiunile la 31 august 2021. De atunci, cetățeni americani au fost reținuți pe nedrept”.

Departamentul a adăugat că abilitatea sa de a ajuta americanii reținuți este „extrem de limitată”.

Yemen

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Americanii nu ar trebui să călătorească în Yemen din cauza „terorismului, tulburărilor civile, riscurilor pentru sănătate, răpirilor, conflictului armat și minelor terestre”, a declarat Departamentul de Stat.

„În Yemen continuă un război civil. În plus, grupările teroriste continuă să plănuiască și să efectueze atacuri în Yemen”, potrivit anunțului. „Conflictul militar a provocat distrugeri semnificative ale infrastructurii, locuințelor, facilităților medicale, școlilor și utilităților de energie și apă”.

Guvernul SUA nu poate acorda asistență cetățenilor americani în situații de urgență, deoarece Ambasada SUA din Sana'a și-a suspendat operațiunile în 2015, potrivit departamentului.

Citește și: Peste 11.000 de copii din Yemen au fost uciși sau răniți în ultimii șapte ani

Siria

siria

SUA avertizează împotriva călătoriilor în Siria din cauza „terorismului, tulburărilor civile, răpirilor, conflictelor armate și riscului de detenție nedreaptă”, potrivit Departamentului de Stat.

Țara suportă un conflict armat din 2011, a precizat departamentul, adăugând cu duritate că „nicio parte a Siriei nu este ferită de violență”.

„Protestele și demonstrațiile sunt înăbușite de forțele guvernamentale prin tactici agresive, iar protestatarii, activiștii și disidenții politici sunt în mod obișnuit reținuți fără acces la reprezentare juridică sau la comunicare cu prietenii și familia”, a avertizat Departamentul de Stat.

Sudan

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Departamentul de Stat a plasat Sudanul pe listă din cauza tulburărilor civile, criminalității, terorismului, răpirilor și conflictelor armate.

„Sudanul se confruntă cu tulburări civile sporadice și proteste în întreaga țară”, a declarat departamentul. „Pot avea loc infracțiuni, cum ar fi răpiri, jafuri armate, spargeri de locuințe și furturi de mașini. Acest tip de infracțiuni este mai frecvent în afara orașului Khartoum”. 

Există, de asemenea, violențe de-a lungul granițelor cu Ciad și Sudanul de Sud, potrivit agenției.

Sudanul de Sud

FOTO: The Guardian
FOTO: The Guardian

Sudanul de Sud este plin de conflicte armate între diferite grupuri politice și etnii, potrivit Departamentului de Stat.

„Infracțiunile violente, cum ar fi furturile de mașini, împușcăturile, ambuscadele, atacurile, jafurile și răpirile sunt frecvente în Sudanul de Sud, inclusiv în Juba. Cetățenii străini au fost victimele violurilor, agresiunilor sexuale, jafurilor armate și altor infracțiuni violente”, a avertizat departamentul, adăugând că armele sunt „ușor accesibile” pentru populație în general.

Coreea de Nord 

Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord FOTO Shutterstock

Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la „riscul serios de arestare și detenție pe termen lung a cetățenilor americani” în Coreea de Nord, calificându-l drept o „amenințare critică”.

„Toate pașapoartele americane nu sunt valabile pentru călătorii spre, în sau prin Coreea de Nord, cu excepția cazului în care sunt validate special pentru astfel de călătorii sub autoritatea secretarului de stat”, a avertizat departamentul. „Guvernul SUA nu poate oferi servicii de urgență cetățenilor americani din Coreea de Nord, deoarece nu are relații diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord”.

Tensiunile dintre Coreea de Nord și alte națiuni democratice au crescut, deoarece țara continuă să efectueze teste cu rachete balistice.

Libia

Libia

Cetățenii americani ar trebui să evite călătoriile în Libia din cauza „criminalității, terorismului, tulburărilor civile, răpirilor și conflictelor armate”, potrivit Departamentului de Stat.

„Nivelul criminalității în Libia rămâne ridicat, inclusiv amenințarea răpirilor pentru răscumpărare. Cetățenii străini au fost țintele acestor infracțiuni”, a precizat departamentul. „Milițiile sau grupurile armate rețin uneori călătorii din motive arbitrare, nu le acordă deținuților acces la un avocat sau la un proces legal și nu le permit deținuților să informeze alte persoane despre statutul lor”.

Iran

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Iran din cauza răpirilor și arestărilor și detențiilor arbitrare pe baza unor „acuzații false”. SUA nu au relații diplomatice cu Iranul.

„Autoritățile iraniene continuă să rețină și să încarcereze pe nedrept cetățeni americani, în special cetățeni americani și iranieni cu dublă cetățenie - inclusiv studenți, jurnaliști, călători de afaceri și cadre universitare - sub acuzații care includ spionaj și faptul că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a avertizat departamentul.

Birmania (Myanmar)

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Departamentul de Stat a citat protestele și acțiunile militare ca motive pentru a nu călători în Birmania, adăugând că cel puțin un cetățean american a fost reținut pe nedrept de către armata birmaneză.

„Nu călătoriți în Birmania din cauza tulburărilor civile și a conflictului armat”, a avertizat Departamentul de Stat. „Manifestați o prudență sporită din cauza detențiilor abuzive și a zonelor cu mine terestre și muniție neexplodată”.

Rusia

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Rusia de când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. Cetățenii americani aflați în Rusia pot fi hărțuiți sau reținuți în mod arbitrar, a declarat departamentul.

„Capacitatea guvernului SUA de a oferi servicii de rutină sau de urgență cetățenilor americani din Rusia este sever limitată, în special în zonele îndepărtate de Ambasada SUA din Moscova, din cauza limitărilor guvernului rus privind călătoriile, a numărului de angajați americani și a suspendării continue a operațiunilor, inclusiv a serviciilor consulare, la consulatele americane”, a declarat departamentul.

Mali

ostatici mali jpeg

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Mali din cauza criminalității, a amenințărilor teroriste și a răpirilor.

„Infracțiunile violente, cum ar fi răpirile și jafurile armate, sunt frecvente în Mali. Criminalitatea violentă este o preocupare deosebită în timpul sărbătorilor locale și a evenimentelor sezoniere în Bamako, în suburbiile sale și în regiunile sudice ale Mali. Blocajele rutiere și punctele de control ale poliției aleatorii sunt ceva obișnuit în întreaga țară, în special noaptea”, a precizat departamentul.

Republica Centrafricană

FOTO Global Post
FOTO Global Post

Cetățenii americani ar trebui să evite călătoriile în Republica Centrafricană din cauza criminalității, a tulburărilor civile, a răpirilor și a capacității limitate a ambasadei de a oferi sprijin cetățenilor americani, a avertizat Departamentul de Stat.

„Deși nu au existat incidente specifice de violență sau amenințări care să vizeze cetățeni americani, tulburări civile, demonstrații și violențe legate de alegeri (inclusiv noi izbucniri de conflicte armate) pot avea loc în întreaga țară, inclusiv în capitala Bangui”, a declarat departamentul. „Infracțiunile violente, cum ar fi jafurile armate, bătăile agravate și omuciderile, sunt frecvente”.

Burkina Faso

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Terorismul, criminalitatea și răpirile ar trebui să-i îndepărteze pe turiști de călătoriile în Burkina Faso, potrivit Departamentului de Stat.

„Grupurile teroriste continuă să pună la cale atacuri în Burkina Faso”, a declarat agenția. „Răpirea și luarea de ostatici reprezintă o amenințare în întreaga țară. La 10 mai 2019, o operațiune de salvare a ostaticilor a eliberat patru ostatici internaționali care fuseseră răpiți în Burkina Faso și în țara vecină Benin”.

Statele Unite nu sunt în măsură să ofere asistență de urgență cetățenilor săi din această țară, a adăugat departamentul.

Belarus

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Belarus, în Europa de Est, din cauza „aplicării arbitrare a legilor, a riscului de detenție, a atacului militar rusesc asupra Ucrainei vecine și a consolidării armatei ruse în Belarus de-a lungul graniței cu Ucraina”.

„Din cauza atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus, cetățenii americani aflați în Belarus sau care iau în considerare posibilitatea de a călători în Belarus trebuie să fie conștienți că situația este imprevizibilă și că există o tensiune crescută în regiune”, a precizat departamentul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite