Viata secretă a însoțitorilor de zbor care fac trafic de droguri

0
Publicat:

În octombrie anul trecut, Terese White, în vârstă de 41 de ani, era însoțitoare de zbor la Mesa Airlines și călătorea din Dallas spre San Diego. Între zboruri, ea a ieșit din aeroportul SoCal și s-a întors mai târziu în acea zi pentru a merge din San Diego la Boston.  În schimb, a ajuns în custodia poliției.

Trafic de droguri în avion / Foto: Arhivă
Trafic de droguri în avion / Foto: Arhivă

Un fost însoțitor de zbor a spus pentru New York Post că uneori, ei pot trece de controalele riguroase prin scanarea unui card KCM și arătând legitimația companiei unde lucrează. Totuși, uneori se alege la întâmplare un însoțitor care trebuie să treacă prin controlul riguros și, din păcate pentru White, aceasta a fost ziua în care a fost selectată.

Ea așteaptă acum sentința după ce a pledat vinovată pentru intenția de a distribui fentanil. White este doar cea mai recentă însoțitoare de bord care a folosit ceea ce Procuratura SUA din Districtul Sudic al Californiei a numit „privilegii de însoțitor de bord" ca instrument de contrabandă cu droguri.

Însoțitorii de bord escroci găsesc în călătoriile frecvente și în posibilitatea unui control relaxant o combinație tentantă. Plătiți de traficanții de droguri, unii dintre ei își transformă privilegiul într-o afacere secundară: acționează pentru a transporta contrabanda în Statele Unite.

„Este logic că acest lucru [contrabanda de către însoțitorii de bord] se face în mod obișnuit", a declarat pentru The Post avocatul Dennis Ring, care a reprezentat-o pe Marsha Gay Reynolds, însoțitoarea de bord condamnată. „Aș crede că acest lucru este destul de comun, dar nu sunt prinși frecvent".

Controalele aleatorii, a subliniat el, „sunt un eveniment neobișnuit".

Fosta sursă a însoțitorilor de bord și-a amintit de un coleg din industrie care „obișnuia să meargă în Mexic și să aducă înapoi Ritalin, Xanax și Adderall. Nu avea rețete, se întorcea cu cutii și le vindea [medicamentele] aici".

Cum a mințit polițiștii

După cum se relatează în plângerea depusă la Curtea Districtuală a Statelor Unite, Teresse White părea ezitantă să intre în „aparatul cu tehnologie avansată de imagistică". Ea avea motive întemeiate să fie nervoasă. Aparatul a recunoscut rapid ceva fixat pe secțiunea ei mediană.

Dusă într-o cameră privată pentru control, White a scos ceea ce este descris ca fiind „o masă mare înfășurată în jurul abdomenului", dar ea a insistat că nu erau droguri.

Ea le-a spus examinatorilor că materialul era un „pachet de mercur" conceput pentru pierderea în greutate. Doctorul Abe Malkin, medic specialist în slăbire din Los Angeles, a declarat pentru The Post: „Nu am auzit niciodată de un "pachet de mercur" pentru pierderea în greutate. Din câte știu eu, nu există".

Un test al pachetului a dezvăluit însă adevărul: Plângerea susține că White a încercat să facă contrabandă și să transporte mai mult de un kilogram de fentanil.

Potrivit unei declarații a Procuraturii Statelor Unite, White a pledat vinovată în luna decembrie a anului trecut și a recunoscut că „a încercat să se folosească de statutul său de însoțitoare de bord, o poziție de încredere, pentru a transporta droguri”.

Ea urmează să fie condamnată pe 24 martie. Avocatul ei nu a răspuns la apelurile pentru comentarii. Compania Mesa Airlines nu a făcut niciun comentariu.

„Toată lumea este cam supărată. Însoșitorii de bord sunt acum verificați la întâmplare tot timpul. O persoană strică totul pentru toți ceilalți", a declarat o sursă.

70 de kilograme de cocaină

Deși White a mers în liniște la controlul ei aleatoriu, alți angajați ai companiilor aeriene sunt mai îndrăzneți. Așa a fost cazul, cel puțin inițial, al reginei frumuseții devenită însoțitoare de bord JetBlue, Marsha Gay Reynolds. După cum a relatat The Post în 2016, când femeia, pe atunci în vârstă de 34 de ani, a fost oprită pentru control la LAX din Los Angeles, și-a dat jos tocurile Gucci, și-a lăsat bagajele și a luat-o la fugă.

În interiorul bagajelor ei: 70 de kilograme de cocaină în valoare de 2 milioane de dolari.

Se pare că Reynolds a reușit să se îmbarce într-un zbor spre New York și, la aterizare, să se ascundă într-un hotel.

Potrivit Departamentului de Justiție al Statelor Unite, Reynolds a fost recrutată de către un jamaican pe nume Gaston Brown. Departamentul de Justiție a declarat că cei doi au colaborat pentru a face contrabandă cu substanțe ilicite în șase curse diferite. 

În luna noiembrie a anului trecut, însoțitorul de bord al companiei Delta, Marcelo Chaves, și prietenul său, au fost arestați în timp ce coborau dintr-un zbor Brazilia-Miami. Potrivit canalului 10 de știri din Miami, Robert Brisley, de la US Customs and Border Protection, a declarat că au fost arestați pentru „posesie și transport de narcotice".

Potrivit raportului, cei doi ar fi transportat droguri, inclusiv metamfetamină și ketamină, depozitate în sticle de plastic. Cei doi au recunoscut că „au consumat droguri în Brazilia", dar au spus că nu știau și de drogurile din valizele lor. Ei se confruntă acum cu acuzații de infracțiuni de trafic de droguri.

Unii însoțitori de bord sunt mai șmecheri decât alții. Rohan Myers, care a fost cândva un pilot de zbor pentru Caribbean Airlines, avea o instalație elaborată sub pantaloni. Potrivit unei plângeri penale depuse în 2015, în timp ce se afla la serviciu, acesta purta pe sub haine „articole de îmbrăcăminte de compresie de tip spandex", care conțineau inserții turnate ce conțineau aproape șapte kilograme de cocaină.

La fel ca White, Myers a fost prins de o percheziție neașteptată. Odată ce a început „să transpire abundent și să răspundă la întrebări cu capul plecat", oficialii vamali au devenit suspicioși. Myers a recunoscut că i s-a promis 10.000 de dolari, la livrarea drogurilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite