Cel puțin 160 de persoane au murit și 300 au fost rănite în urma unor atacuri ale unor bande armate în Nigeria

0
Publicat:

Jefuitorii au început atacurile în zona Bokkos și au continuat în vecinătatea Barkin Ladi.Grupurile armate au efectuat "atacuri bine coordonate" în "nu mai puțin de 20 de comunități diferite", au incendiat case și au jefuit localnicii, a transmis președintele local, conform theguardian.

Trei bărbați cu puști, pe stradă, în Nigeria
Bande Armate, Nigeria. Foto:Arhiva Adevărul

Monday Kassah, șeful administrației locale din Bokkos, statul Plateau, a declarat pentru AFP."Au fost confirmate cel puțin 113 de persoane ucise în timp ce ostilitățile au continuat de sâmbătă până în primele ore ale zilei de luni", a declarat Kassah."Am găsit peste 300 de persoane rănite", care au fost transferate la spitalele din Bokkos, Jos și Barkin Ladi, a adăugat el.

Un bilanț provizoriu al Crucii Roșii locale a raportat 104 de decese în 18 sate din regiunea Bokkos

Cel puțin 50 de persoane au fost raportate ca fiind decedate în mai multe sate din zona Barkin Ladi, conform lui Dickson Chollom, membru al parlamentului statal.

El a condamnat atacurile și a cerut forțelor de securitate să acționeze rapid.

"Atacatorii morții nu ne vor învinge. Suntem uniți în căutarea justiției și a unei păci durabile", a declarat Chollom.

Atacurile au început în zona Bokkos și s-au extins în vecinătatea Barkin Ladi, unde au fost găsite 30 de persoane decedate, conform președintelui local Danjuma Dakil.

Guvernatorul statului Plateau, Caleb Mutfwang, a condamnat violența, numind-o "barbară, brutală și nejustificată"

"Vor fi luate măsuri proactive de către guvern pentru a stopa atacurile în curs împotriva civililor nevinovați", a declarat Gyang Bere, purtătorul de cuvânt al guvernatorului.

Potrivit unei surse din regiune, luni după-amiază se auzeau încă focuri de armă, regiunea aflându-se la linia de demarcație dintre nordul predominant musulman al Nigeriei și sudul majoritar creștin.

Markus Amorudu, un locuitor al satului Mushu, a declarat că oamenii dormeau când au auzit împușcături. "Am fost speriați pentru că nu ne așteptam la un atac. Oamenii s-au ascuns, dar asaltanții ne-au capturat pe mulți dintre noi, unii au fost uciși, alții răniți", a spus el pentru AFP.

Organizațiile mondiale critică guvernul nigerian

Amnesty International a criticat guvernul după atacuri, afirmând într-o postare pe X, fostul Twitter, că "autoritățile nigeriene au eșuat în încercarea de a pune capăt atacurilor mortale frecvente asupra comunităților rurale din statul Plateau".

Regiunile de nord-vest și centrale ale Nigeriei sunt de multă vreme terorizate de miliții de bandiți care acționează din baze situate adânc în păduri, de unde, în excapade neașteptate,  jefuiesc sate și răpesc localnicii pentru răscumpărare.

Concurența pentru resursele naturale între păstorii nomazi și agricultori, intensificată de creșterea rapidă a populației și presiunile climatice, a exacerbat, de asemenea, tensiunile sociale și a declanșat violențe.

Un conflict jihadist a avut loc în nord-estul Nigeriei încă din 2009, ucigând zeci de mii de oameni și displasând aproximativ 2 milioane, pe măsură ce Boko Haram luptă pentru supremație cu rivalii legați de grupul Stat Islamic.

Președintele Bola Ahmed Tinubu, fost guvernator al Lagosului ales în februarie într-o alegeri puternic contestată, a promis să atragă mai multe investiții în cea mai mare economie și cea mai populată țară a Africii pentru a aborda provocările persistente de securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite