Nigeria: 26 de femei, ucise brutal. Motivul bizar pentru care au fost executate

0
Publicat:

Circa 26 de femei dintr-un sat din statul Borno, nord-estul Nigeriei au fost executate de membrii mişcării islamiste Boko Haram, după ce comandantul acesteia le-a acuzat că sunt vrăjitoare și că au provocat moartea copiilor săi, relatează International Business Times.

Boko Haram este o grupare jihadistă responsabilă de numeroase decese şi răpiri Foto: Arhivă
Boko Haram este o grupare jihadistă responsabilă de numeroase decese şi răpiri Foto: Arhivă

Acuzațiile de vrăjitorie nu sunt neobișnuite în Nigeria, o țară religioasă conservatoare împărțită aproape în mod egal între nordul majoritar musulman și sudul creștin.

Ali Guyile, un comandant jihadist în vârstă de 35 de ani ar fi cerut membrilor mişcării islamiste să aresteze 40 de femei pe care le-a acuzat că practică vrăjitoria, potrivit unei femei, pe nume Talkwe Linbe, care a reușit să se salveze.

Joi, 14 femei au fost sacrificate în orașul Gwoza (din apropierea satului de unde ele proveneau), după ce au fost acuzate că sunt vrăjitoare. La aflarea veștii Linbe a reușit să evadeze și să fugă în Maiduguri.

El (Guyile) a spus că va investiga implicarea noastră în moartea copiilor săi. Joi a ordonat sacrificarea a 14 dintre noi. Am avut noroc că nu mă număr printre ele", a povestit aceasta.

Sâmbătă, în ziua în care Linbe a sosit în Maiduguri, alte 12 femei au fost omorâte, sub același pretext, potrivit unor rude de-ale lor.

Am primit un telefon de la Gwoza că mama mea, două mătuși și alte nouă femei au fost omorâte ieri (sâmbătă) la ordinul lui Ali Guyile, care le-a acuzat că sunt vrăjitoare”, a spus Abdullahi Gyya, care locuiește în Maiduguri.

Localnicii intervievați nu au precizat cum au murit femeile, dar se crede că jihadiștii le-au tăiat gâtul victimelor.

Rudele și localnicii intervievați de AFP nu au precizat cum au murit femeile, dar termenul pe care l-au folosit în Hausa se referă de obicei la jihadiștii care tăiau gâtul victimelor.

Contactată de AFP, armata Nigeriei nu a răspuns. Dar surse din Apărare au spus că au fost informate cu privire la aceste rapoarte și că investighează cazurile, deși au subliniat că satul este foarte îndepărtat.

Un oficial guvernamental al statului Borno a anunțat de asemenea că cercetează rapoartele.

Boko Haram, gruparea jihadistă responsabilă de numeroase decese şi răpiri conduce Gwoza din iulie 2014. Deși a fost reluat de trupele nigeriene în martie anul următor, jihadiștii continuă să atace satele din apropiere.

În vara lui 2021 o fată răpită din oraşul nigerian Chibok a fost eliberată şi s-a reunit cu familia sa, după şapte ani. Adolescenta fusese răpită de grupul terorist Boko Haram împreună cu alte aproape 300 de colege, în 2014, din şcoala în care învăţa.

Iar în 2020, în urma unui atac sângeros asupra unui sat din nord-estul Nigeriei, cel puţin 110 oameni au fost ucişi de jihadiştii din Boko Haram, conform informaţiilor oferite de reprezentanţi ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite