Nigeria, în stare de urgență alimentară: fermierii, răpiți de bande pentru răscumpărare. Președintele promite protecție
0Președintele Nigeriei, Bola Tinubu, a declarat stare de urgență în țară, pentru a face față scumpirilor și penuriei de alimente, potrivit BBC News.
Banii economisiți prin recenta eliminare a subvenției pentru combustibil sunt folosiți pentru a furniza îngrășăminte și cereale fermierilor. Este doar una dintre măsurile stării de urgență instituite în Nigeria.
De asemenea, se are în vedere sporirea protecției fermierilor, după ce mulți dintre aceștia și-au abandonat culturile de când au început să devină ținta unor bande care îi răpesc pentru răscumpărare.
Ajutorul acordat gospodăriile mai sărace se va ridica la 10 dolari (8 lire sterline) pe lună, timp de șase luni.
„Nimeni nu va fi lăsat în urmă în aceste intervenții strategice", i-a asigurat pe nigerieni președintele Bola Tinubu, care a preluat funcția în luna mai.
Fermierii, terifiați de bandele de răpitori
Situația e dramatică în Nigeria, cea mai populată țară din Africa. Potrivit unui raport al ONU din luna ianuarie, 25 de milioane de nigerieni se află anul acesta în risc ridicat de insecuritate alimentară - ceea ce înseamnă că pot suferi de foame.
De altfel, țara se luptă de mai mulți ani cu o insecuritate generalizată.
Din iunie 2021 și până în iunie 2022, peste 350 de fermieri au fost răpiți sau uciși, potrivit unui site web nigerian de urmărire a securității, multe atacuri fiind săvârșite de bande de răpitori în nordul țării.
Promisiuni: „Fără teama de atacuri"
Consilierul guvernamental Dele Alake spune că noile măsuri de securitate le-ar putea permite fermierilor să se întoarcă pe terenurile agricole „fără teama de atacuri". Oficialul nu a oferit însă detalii despre modul în care guvernul va aborda problema celebrelor bande criminale organizate.
Tot ceea ce ține de alimentele esențiale și de apă va fi gestionat de Consiliul Național de Securitate, care este format din șefii securității țării și condus de președinte.
Măsură cu efecte în lanț
După preluarea mandatului, președintele Tinubu a dispus, ca primă măsură politică majoră, eliminarea subvenției pentru combustibil, care era în vigoare de zeci de ani și care menținea prețul scăzut al produselor petroliere.
Eliminarea subvenției a avut însă ca efect creșteri de preț de până la 200% în unele părți ale țării. Majorarea prețului combustibilului a avut un efect în lanț asupra economiei.
„Pensia mea lunară nu poate acoperi costul pâinii în fiecare zi”
Asociația maeștrilor brutari și a furnizorilor de catering din Nigeria a avertizat, în urmă cu doar câteva zile, că prețul pâinii va crește cu 15%, ceea ce va avea un impact uriaș asupra familiilor nigeriene.
„Pensia mea lunară nu poate acoperi costul pâinii în fiecare zi, așa că am trecut la un alt aliment mai accesibil", a declarat, pentru, BBC Pidgin, un localnic din statul nordic Kano.
Noua indemnizație lunară va ajunge la 12 milioane de gospodării prin intermediul unei scheme cunoscute sub numele de Programul național de plasă de siguranță, potrivit BBC News.
Potrivit președintelui Tinubu, se așteaptă ca acest program să stimuleze activitățile economice din sectorul informal și „să îmbunătățească nutriția, sănătatea, educația și dezvoltarea capitalului uman în gospodăriile beneficiarilor”.