Cea mai călduroasă zi din istoria Australiei. Marţi, temperatura medie a depăşit 40 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei analize preliminare a Biroului de Meteorologie din Australia, ziua de marţi, 17 decembrie,a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor, cu o temperatură medie de 40,9 grade Celsius. Recordul precedent, de pe 7 ianuarie 2013, era de 40,3 grade Celsius.

Confirmând natura fără precedent a sezonului actual de incendii devastatoare, biroul a transmis şi că 95 la sută din teritoriul Australiei a fost expus unui risc mare de incendii, ca urmare a vremii severe.

Temperaturile peste limitele normale, vântul puternic, seceta profundă şi cea mai uscată primăvară din istorie au fost factorii care au dus la condiţii extrem de periculoase în multe părţi ale ţării.

Într-un comunicat special, biroul a transmis că până în luna septembrie, cea mai mare parte din estul continentului era deja „pregătit pentru niveluri ridicate de pericol din cauza incendiilor”, mii de case fiind afectate în New South Wales.

Pericol de incendii

Biroul are la dispoziţie un instrument (FFDI) cu ajutorul căruia analizează riscul incendiilor de vegetaţie, combinând temperatura, vântul, umiditatea, seceta. FFDI este funcţional din 1950.

Potrivit analizei biroului, în lunile octombrie şi noiembrie, fiecare stat şi teritoriu a fost afectat de o vreme prielnică pentru declanşarea unor incendii periculoase de vegetaţie. După analiza tuturor datelor disponibile, autoritatea a ajuns la concluzia că indicele FFDI din aceste luni a fost cel mai ridicat din toate măsurătorile de până acum.

Pompierii care se luptă cu incendiile puternice de vegetaţie, mulţi dintre ei extenuaţi, au încercat să salveze cât mai multe case şi clădiri de-a lungul coastei de este, mai ales că sezonul focului a început mult mai devreme decât în mod normal.

Autorităţile au confirmat, miercuri, că 768 de case au fost distruse de incendii şi aproximativ 65.000 de oameni au fost salvaţi în timpul acestui sezon, care e departe de a se fi încheiat.

Un val de căldură de decembrie, care începe de miercuri, ar putea, de asemenea, să ducă la depăşirea recordurilor în Australia de Sud, Victoria şi New South Wales, a avertizat Biroul de Meteorologie.

Mai mulţi şef de departamente de pompieri şi de urgenţă au declarat, marţi, că vor organiza propriul lor summit naţional privind incendiile de vegetaţie, precizând că schimbările climatice determină o regândire a felului cum Australia ar trebui să se pregătească pentru lupta împotriva acestor fenomene extreme.

Luni, 22 de grupuri medicale şi de sănătate au tras un semnal de alarmă guvernelor federale, ca să răspundă „urgenţei de sănătate publică”, cauzată de fumul gros din incendiile care afectează ţara.

Potrivit The Guardian Australia, din august 2019 şi până în prezent, incendiile din New South Wales şi Queensland au emis 250 de milioane de tone de dioxid de carbon – aproape jumătate din întreaga amprentă anuală de carbon a ţării.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite