Ce rol joacă diferenţele culturale în cazul prăbuşirii unui avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreenii au o ierarhie strictă, de la care nu se abat FOTO Arhivă Adevărul
Coreenii au o ierarhie strictă, de la care nu se abat FOTO Arhivă Adevărul

Prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Asiana Airlines, la aterizarea pe aeroportul San Francisco, nu este un caz izolat. Scriitorul Malcolm Gladwell vorbeşte despre rolul pe care îl are moştenirea culturală în cazul prăbuşirii unor avioane coreene precum Avianca 052 şi Korean Air Flight.

Gladwell face referire la aspectele culturale demne de luat în considerare în capitolul intitulat „The Ethnic Theory of Plane Crashes” al volumului „Outliers: The Story of Success”.

Acesta notează: „Korean Air a avut mai multe prăbuşiri de avioane decât oricare altă companie din lume la sfârşitul anilor 90. Când ne gândim la prăbuşiri de avioane, ne gândim că, mai mult ca sigur, avionele implicate erau unele vechi sau aveau piloţi slab antrenaţi. Nu. Ei se străduiau, de fapt, cu o moştenire culturală, dat fiind faptul că cultura coreeană este una ierarhică”.

Coreenii sunt obligaţi să poarte un respect mare faţă de bătrâni şi superiori, iar, în cazul în care doi piloţi întâmpină o dificultate în timpul zborului, acest lucru poate duce la neînţelegeri, punctează Gladwell.

El a folosit drept studiu de caz faimoasa prăbuşire a unui avion Korean Air în GUam, când unul dintre piloţi face o greşeală, iar copilotul nu îl corectează.

Potrivit „Wall Street Journal”, cultura autoritară a Coreei se reflectă şi prin faptul că sunt preferaţi, mai degrabă, foştii piloţi militari, decât civilii. „De multe ori, efectul a fost o fricţiune care dăunează muncii în echipă, calitate necesară pentru a zbura cu avione construite în vest”, menţionează William M. Carley.

Inabilitatea de a comunica informaţii importante este un factor din cauza căruia multe avioane s-au prăbuşit şi pe teritoriul Statelor Unite.

Mai multe materiale despre prăbuşirea avionului Boeing 777 în San Francisco 

FOTO VIDEO Un avion Boeing 777 s-a prăbuşit la aterizare în San Francisco. Doi morţi şi 49 de răniţi grav

Un avion al companiei Asiana Airlines s-a prăbuşit la aterizare pe aeroportul internaţional San Francisco, sâmbătă după-amiază.

VIDEO Imagini cu avionul Boeing 777 prăbuşit în San Francisco

Un Boeing 777 aparţinând Asiana Airlines-a prăbuşit la aterizare pe aeroportul din San Fracisco şi a luat foc. Pompierii au reuşit să stingă incendiul de la bord şi să-i evacueze pe cei 291 de pasageri.

Mărturii din zborul 214: A fost suprarealist. Avionul s-a apropiat la o distanţă prea mică de pistă

Avionul Asiana Airlines prăbuşit la aterizare pe aeroportul din San Francisco, noaptea trecută, a oferit lumii imagini dramatice. Doi pasageri au decedat, iar ceilalţi au supravieţuit prin minune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite