Cât de importante sunt pentru operaţiunile americane bazele atacate de iranieni. Una dintre ele a fost vizitată în 2018 de Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a lansat marţi noaptea rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA lovind bazele militare al-Asad, Ain Assad şi Ibril. Baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, este unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018.

Iranul a lansat marţi noaptea rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA, inclusiv baza aeriană al-Asad, la cinci zile după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o dronă americană. Cu numai câteva ore înainte, secretarul apărării Statelor Unite, Mark Esper, declarase că se aşteaptă la represalii din partea Iranului, consemnează Reuters.

Rachetele Gardienilor Revoluţiei au lovit baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018. Instalaţiile de acolo erau folosite de americani pentru instruirea militarilor irakieni, în încercarea de a crea o forţă capabilă de ofensivă împotriva Statului Islamic.

Aacurile au mai vizat o instalaţie din Irbil şi baza aeriană Ain Assad, au confirmat marţi oficialii americani. Dar care sunt bazele atacate şi de ce sunt importante?

Baza aeriană Ain Assad, aflată în provincia vestică Anbar din Irak, „a fost folosită pentru prima dată de forţele americane după invazia din 2003, condusă de SUA, care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein. Acolo se află trupele americane staţionate în timpul luptei împotriva grupării Statului Islamic din Irak şi Siria, informează AP.

The Times a raportat că baza Assad „a fost mult timp un hub pentru operaţiunile militare americane în vestul Irakului”, inclusiv în conducerea eforturilor împotriva statului islamic, în timp ce baza din Irbil „a fost un hub operaţiuni speciale. Baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, este unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018, reaminteşte Reuters. Instalaţiile de acolo erau folosite de americani pentru instruirea militarilor irakieni, în încercarea de a crea o forţă capabilă de ofensivă împotriva Statului Islamic.

În afara forţelor americane şi irakiene, la al-Asad au fost desfăşuraţi militari din Danemarca şi Regatul Unit, ţări partenere în cadrul coaliţiei conduse de SUA în Irak.

Vizita neanunţată a lui Trump, în vacanţa de Crăciun, a fost prima făcută într-o zonă de conflict de liderul de la Casa Albă, după preluarea mandatului în ianuarie 2017. Cu acea ocazie, preşedintele s-a adresat militarilor, justificându-şi decizia de a retrage 2000 de soldaţi americani din Siria. Măsura a provocat îngrijorare în rândul aliaţilor Statelor Unite şi a determinat demisia lui James Mattis din funcţia de secretar al apărării.

Baza Irbil se află în regiunea kurdă semiautonomă din nordul Irakului, potrivit AP.

Armata irakiană: 22 de rachete au fost trase asupra bazelor unde staţionează americani, niciun irakian rănit

Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului "fără a face victime printre forţele irakiene", după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani, informează AFP.

"Între orele 01:45 şi 02:15 (22:45 GMT şi 23:15 GMT), Irakul a fost bombardat de 22 de rachete - 17 asupra bazei aeriene Ain al-Assad şi cinci asupra bazei din Erbil - care au lovit instalaţii ale coaliţiei internaţionale antijihadiste" condusă de SUA, anunţă comandamentul militar irakian într-un comunicat.

"Nu există nicio victimă în rândurile forţelor irakiene", se mai spune în comunicat, publicat la şapte ore după atacul întreprins de Teheran, susţinător al puterii de la Bagdad.

Comunicatul nu face referire la eventuale victime în cadrul forţelor coaliţiei.

El nu evocă nici Iranul, care a revendicat aceste atacuri pentru "a-l răzbuna" pe generalul Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, alături de Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de paramilitari irakieni pro-Iran, integraţi în prezent forţelor de securitate irakiene.

Ca represalii la ceea ce el denunţă a fi o încălcare a suveranităţii sale, Irakul a cerut retragerea trupelor străine de pe teritoriul său, în timp ce tirurile cu rachete împotriva diplomaţilor şi militarilor americani din Irak s-au înteţit. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite