Câştigătorul iranian al Premiului Grammy în 2023 a fost condamnat la aproape patru ani de închisoare. De ce îl acuză autorităţile iraniene VIDEO

0
Publicat:

Shervin Hajipour, câştigător iranian al Premiului Grammy în 2023, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare după opoziţia sa artistică la represiunea Iranului împotriva protestatarilor în 2022, relatează Agerpres.

Artistul, în vârstă de 27 de ani, a fost acuzat de „incitare la tulburări împotriva securității naționale” și de „răspândirea propagandei împotriva regimului”, potrivit unui raport publicat vineri de Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Shervin Hajipour a impresionat milioane de persoane din întreaga lume cu balada sa „Baraye” („Pentru”) în timpul demonstraţiilor declanşate în toamna anului 2022 ca urmare a decesului tinerei Mahsa Amini după ce a fost reţinută de poliţie. În cântec, artistul a dat o voce miilor de tineri  care au manifestat împotriva politicilor represive din Iran. În 2023, cântecul său a primit Premiul Grammy.

Protestele au fost cele mai ample din istoria Republicii Islamice şi au atras represalii dure împotriva participanţilor, potrivit CNN. El a fost convocat de poliție și interogat pentru "incitare la proteste" în 2022, la două zile după ce a postat pe Instagram videoclipul melodiei "Baraye". A fost arestat şi mai târziu a trebuit să-şi ceară scuze, constrâns de autorităţile statului.

Potrivit instanţei, după executarea pedepsei cu închisoarea, timp de doi ani de la eliberare, Shervin Hajipour nu are voie să părăsească Iranul. De asemenea, i se cere să se implice în activități care „promovează realizările” Revoluției islamice, inclusiv să compileze conținuturi despre cultură, știință și artă și să producă un cântec despre „atrocitățile SUA împotriva umanității”.

Artistul trebuie, de asemenea, să rezume două cărți despre statutul femeii în Islam și să „documenteze încălcările drepturilor omului comise de guvernul SUA în ultimul secol”, a relatat Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Pe contul său de Instagram, Hajipour a postat o fotografie a verdictului, mulțumind avocaților și echipei sale de conducere.

Shervin Hajipour a lansat luna trecută un alt cântec și un videoclip controversat, făcând referire la recentele sale conflicte cu autoritățile, cu versuri care indică faptul că el este „gunoiul care nu a avut pe nimeni care să plătească cauțiunea pentru el” și că, deși „nu are voie să cânte (în public)”, el este „gunoiul care va rămâne în Iran pentru a reconstrui acest oraș”(un oraş din nordul Iranului, unde locuieşte – n.n.)și nu va părăsi niciodată țara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite