Căsătoriile forţate sunt în creştere în Pakistan. Experți ONU: sunt traficate şi duse în locuri îndepărtate

0
Publicat:

Răpirile, căsătoriile şi convertirile forţate ale fetelor tinere aparţinând minorităţilor religioase sunt în creştere în Pakistan, au declarat luni experţi ONU în domeniul drepturilor omului, informează AFP, citată de Agerpres.

Victimă minoră. FOTO (arhivă) stokesentinel.co.uk
Victimă minoră. FOTO (arhivă) stokesentinel.co.uk

Experții ONU îndemnă guvernul să acţioneze rapid pentru a pune capăt acestor practici.

Suntem profund tulburaţi să aflăm că fete de doar 13 ani sunt răpite din familiile lor, sunt traficate şi duse în locuri îndepărtate, sunt forţate să se căsătorească cu bărbaţi care uneori au de două ori vârsta lor şi să se convertească la islam'', a denunţat un grup de experţi independenţi mandataţi de ONU.

Experții ONU s-au arătat îngrijoraţi de faptul că astfel de căsătorii şi convertiri au loc sub ameninţarea violenţei împotriva acestor fete şi femei sau a familiilor lor, potrivit comunicatului publicat luni şi semnat, printre alţii, de raportorii speciali pe vânzarea şi exploatarea sexuală a copiilor, pe formele contemporane de sclavie, pe violenţa împotriva femeilor şi pe problemele minorităţilor.

Guvernului pakistanez i s-a cerut, prin acest document, să ia măsuri imediate pentru a preveni şi a investiga amănunţit aceste acte, „în mod obiectiv şi în conformitate cu legislaţia naţională şi cu angajamentele internaţionale privind drepturile omului".

Deși sunt numiţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, acești experţi nu vorbesc în numele organizaţiei internaţionale. Ei raportează că sistemul judiciar pakistanez acceptă „dovezi frauduloase", care dau o aparenţă de legalitate acestor practici.

"Membrii familiilor susţin că plângerile victimelor sunt rareori luate în serios de către poliţie, care fie refuză să înregistreze aceste rapoarte, fie afirmă că nu a fost comisă nicio infracţiune deoarece este vorba de <<căsătorii din dragoste>>'", explică experţii.

Potrivit comunicatului, răpitorii îşi forţează adesea victimele să semneze documente care certifică în mod fals că au vârsta legală pentru a se căsători şi că fac acest lucru de bună voie. Documente sunt apoi invocate ca dovadă că totul a fost consimțit și legal,, potrivit experţilor, care solicită autorităţilor pakistaneze să "adopte şi să aplice legislaţia care interzice convertirile forţate, căsătoriile forţate şi timpurii, răpirile şi traficul".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite