Carnavalul de la Rio, pus în pericol de febra Dengue. A fost decretată stare de urgență sanitară, îmbolnăvirile au explodat

0
Publicat:

Este urgență sanitară la Rio de Janeiro din cauza febrei Dengue. Orașul din Brazilia, unde vineri începe cel mai faimos carnaval, a înregistrat 10.000 de îmbolnăviri în ultima lună, dublu față de acceași perioadă a anului trecut.

Carnavalul de la Rio, în pericol din cauza febrei Dengue FOTO Profimedia
Carnavalul de la Rio, în pericol din cauza febrei Dengue FOTO Profimedia

Febra Dengue este o infecție virală, transmisă prin înțepătura unui țânțar infectat. Printre simptome sunt febra, greața, erupțiile cutanate și dureri musculare și articulare.

  „Situația necesită acțiuni suplimentare din partea guvernului federal, guvernatorilor, primarilor și a întregii populații. Acum este timpul ca toată Brazilia să se unească împotriva febrei Dengue ”, a spus marți ministrul Sănătății, Nisia Tindade, citată de publicația Poder360.

Ea a anunțat că a fost înființat un Centru de Operațiuni de Urgență care să analizeze zilnic evoluția cazurilor și să mobilizeze toate organismee în combaterea bolii. Ministrul a atribuit severitatea situației căldurii și ploii: „ Caldura record și precipitațiile peste medie de anul trecut au crescut focarele de țânțari” , a spus ea.

Nísia a reafirmat, de asemenea, strategia de vaccinare a guvernului federal, care va începe prin imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. „Vaccinarea va avea loc progresiv, având în vedere numărul limitat de doze”, a spus aceasta. 

Brazilia este prima țară care a inclus vaccinarea împotriva dengue în sistemul său de sănătate publică.

Până pe 5 februarie, numărul cazurilor a depășit infecțiile de anul trecut. Potrivit Ministerului Sănătății, Brazilia are 345.235 de cazuri de febră Dengue. În aceeași perioadă a anului 2023 au fost 92.298.  Numărul deceselor cauzate de febra Dengue în Brazilia în 2024 a ajuns la 36 luni, 5 februarie. A fost o creștere de 140% în mai puțin de 7 zile, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Riscul de boli transmise de ţânţari, inclusiv febra dengue şi virusul West Nile, tot mai ridicat în Europa

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa - precum malaria şi zika - nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere „frapantă", cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC, în iunie 2023.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dengue este una dintre bolile din lume cu cea mai rapidă dezvoltare, endemic în 100 de ţări, cu până la 390 de milioane de infecţii anual. Detectarea precoce şi administrarea tratamentului la timp salvează vieţi, în special atunci când infecţiile sunt severe, mai ales la copii.

Țânțarul Aedes aegypti, care răspândește boala, prosperă când este multă apă. Acest tip de țânțar se hrănește în timpul zilei, provocând febra Dengue, cunoscută și sub denumirea de „febră osoasă” din cauza durerilor severe de mușchi și articulații pe care le provoacă.

Febra Dengue este transmisă prin mușcătura țânțarilor aedes aegypti. Simptomele sale includ febră, dureri oculare, de cap, musculare și articulare, greață, vărsături și oboseală.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite