Vaccinuri necesare în țările exotice. Avertisment pentru românii care călătoresc în zone tropicale

0
Publicat:

În zonele tropicale există frecvent pericolul de a contracta o boală infecțioasă așa cum sunt malaria şi febra galbenă. ,Este recomandat să fie consultat medicul cel puțin 6 săptămâni înainte de călătorie pentru a vedea de ce vaccinuri este nevoie. 

Avertisment pentru turiștii care merg în zone tropicale - Foto Shutterstock
Avertisment pentru turiștii care merg în zone tropicale - Foto Shutterstock

În ultimele trei luni au fost înregistrate 11 cazuri de malarie în rândul persoanelor care au călătorit în țări din Africa, a transmis Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, patru persoane au fost internate cu malarie severă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr.Victor Babeș”, în ultima lună. Doi pacienți au fost externați, însă doi sunt încă în spital, unul dintre ei fiind la terapie intensivă, în stare foarte gravă. Potrivit medicilor, pacienții le-au spus că nu au fost informați despre riscurile la care se expun sau despre profilaxie și de aceea nu s-au vaccinat înainte de călătorie. Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar.

Malaria și febra galbenă

În zonele tropicale există frecvent pericolul de a contracta o boală infecțioasă așa cum sunt malaria şi febra galbenă. Prevenirea îmbolnăvirii cu malarie se face prin două măsuri diferite: tratament medicamentos și protecție fizică împotriva înțepăturilor de țânțari. Înainte de călătorie se începe profilaxia cu medicamente, tratamentul se ia cel puțin cu o săptămână înaintea plecării și se termină la o săptămână după întoarcerea din zona endemică. Cu toate acestea, medicamentul nu protejează total, deoarece parazitul care produce această boală a căpătat rezistență la unele medicamente, spun medicii.

Febra galbenă este o altă afecțiune specifică țărilor cu climat tropical. Această boală virală se transmite prin înțepătura de țânțar din speciile Aedes sau Haemagogus spp, infectat cu virusul febrei galbene (VFG). Deși nu există un tratament specific împotriva febrei galbene, imunizarea prin vaccin este cea mai eficientă formă de protecție.

Alte vaccinuri recomandate turiștilor

Sunt și alte vaccinuri, unele incluse și în schema națională de vaccinare, pe care ar trebui să le administrăm înainte de o călătorie exotică.

Vaccinul anti-tetanos este inclus și în schema națională de vaccinare, însă puțini știu că după zece ani titrul protector scade, iar ultimul vaccin împotriva tetanosului și a difteriei se face la 14 ani. Imunizarea cu vavaccinul diftero-tetano-pertussis acelular protejează împotriva tetanosului, difteriei şi a tusei convulsive, iar în unele țări sunt focare de difterie.

Chiar dacă poliomielita a fost eradicată în Europa, în alte state există încă. Medicul va decide dacă este nevoie de un rapel. În prezent, un copil ar trebui să primească patru doze de vaccin antipoliomielită, la 2, 4 și 11 luni, respectiv la 6 ani.

O altă boală, care se transmite prin alimente contaminate, apă şi sol este hepatita A. Aceasta este o infecţie înalt contagioasă a ficatului provocată de virusul hepatitic A. Cea mai bună prevenție este imunizarea cu vaccinul hepatitic A.

Deși mai greu de luat decât hepatita A, există riscul de a contracta și hepatita B în astfel de călătorii exotice. Vaccinul HBV este inclus în schema obligatorie și o schemă completă protejează toată viața. Acesta se administrează nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie. Însă, pentru că nu a fost tot timpul în schema de vaccinare, adulții care nu l-au făcut ar trebui să se imunizeze, mai ales dacă merg în țări cu risc de îmbolnăvire.

Vaccinul împotriva rujeolei este și el recomandat, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri în lume, dar și în țara noastră. Inclusiv în România este epidemie de rujeolă, iar vaccinul ROR oferă protecție de 99,7% împotriva rujeolei, după cele două doze. Și acesta este inclus în schema obligatorie de vaccinare, copiii îl fac la un an și doza de rapel se administrează între 5 și 7 ani. O schemă completă include două doze.

Holera este o altă boală frecventă în zonele cu instalații sanitare insalubre, pentru că se transmite prin alimente infectate și apă. Holera continuă însă să existe în Africa, Asia de Sud-Est și Haiti. Pentru această boală există patru variante de vaccinuri orale care oferă protecție între 66% și 85% după două doze.

Febra tifoidă este o afecțiune determinată de infecția cu Salmonella typhi sau Salmonella enterica, bacterie prezentă în comunitățile care trăiesc în condiții insalubre. Vaccinarea împotriva febrei tifoide este recomandată persoanelor care calătoresc în regiuni ale globului unde incidența este crescută.

Și imunizarea împotriva bolii meningococice este recomandată. Meningita este o afecțiune rară, dar periculoasă. Riscurile sunt mari, mai ales pentru copii.

În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș“ există Cabinetul de boli tropicale şi medicina călătoriei. Fiecare turist poate face o programare pentru o consultație, iar medicii oferă informații pentru a preveni bolile din zonele de vacanță.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite